Jaar na dood studente om hoofddoek: Iraans regime pakt vader op
De Iraanse veiligheidsdienst heeft de vader opgepakt van de 22-jarige Iraans-Koerdische Mahsa Amini die een jaar geleden door politiegeweld overleed omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg. Het regime zou hem hebben willen beletten om de sterfdag van zijn dochter te herdenken, het zoveelste teken van onderdrukking in de islamitische republiek.
De arrestatie van de vader, Amjad Amini, wordt gemeld door het in Frankrijk gevestigde Kurdistan Human Rights Network.
Volgens de mensenrechtenorganisatie is hij de afgelopen twee weken meermaals opgepakt door de autoriteiten. Dat gebeurde ook met een oom van de vorig jaar omgekomen studente, en meerdere familieleden van andere slachtoffers die omkwamen bij de Iraanse protesten voor meer vrouwenrechten.
De dood van de 22-jarige Amini leidde tot grootschalige protesten door heel Iran. Daarbij werd keihard opgetreden tegen demonstranten. Jonge vrouwen en mannen, onder wie kinderen, werden op straat doodgeschoten of zonder vorm van proces in de gevangenis mishandeld of zelfs geëxecuteerd.
Volgens de Iraanse regering kwamen ruim 200 mensen om het leven tijdens de protesten, volgens mensenrechtenorganisaties gaat het om zeker 522 doden. Ruim 22.000 mensen werden opgepakt. Ook buiten Iran werd in veel landen geprotesteerd.
Hoop op verandering
Het verzet tegen het Iraanse regime leidde ertoe dat meer vrouwen in Iran zonder hoofddoek over straat gingen. In eerste instantie werd daar niet tegen opgetreden door de Iraanse zedenpolitie, vermoedelijk in poging om de rust te doen terugkeren in het land.
De Iraanse procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri beloofde eind vorig jaar zelfs de zedenpolitie te zullen afschaffen. Even was er de hoop op verandering.
Maar in de maanden die volgden keerden de strikte regels en repressie stapsgewijs weer terug. Zo gebruikt de Iraanse zedenpolitie sinds dit voorjaar speciale camera's op publieke plekken om te controleren of vrouwen de strenge kledingvoorschriften schenden. En intussen is de Iraanse zedenpolitie ook weer fysiek terug op straat, waar inmiddels overal spandoeken hangen waarop vrouwen worden gewezen om zich te sluieren.
De laatste stap is het verhogen van de celstraffen en geldboetes voor vrouwen die geen hoofddoek dragen. Vrouwen zonder hoofddoek riskeren nu een gevangenisstraf van maximaal tien jaar. Nu is dat nog twee maanden. Ook worden auto's in beslag genomen en toegang tot zorg en onderwijs geweigerd bij het schenden van de regels. Het is duidelijk: de zedenpolitie treedt weer onverminderd hard op.
'Werkt averechts'
Iran-deskundige Pooyan Arab van de Universiteit Utrecht denkt dat de zwaardere straffen uiteindelijk averechts zal werken. "Mijn verwachting is dat het alleen maar nog meer verontwaardiging zal veroorzaken. En dan gaat het regime weer harder optreden, waardoor mensen nog bozer worden. Op die manier schiet het regime zichzelf in de voet."