Kritisch op wachtgeld, maar BBB-kandidaat Mona Keijzer krijgt het zelf ook
De BoerBurgerBeweging (BBB) had deze week felle kritiek op Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) omdat hij wachtgeld krijgt én momenteel campagne voert. Maar wat blijkt? BBB-kandidaat Mona Keijzer krijgt zelf ook gewoon wachtgeld. "Wachtgeld is wachtgeld, daar heeft u gelijk in", gaf ze gisteravond toe aan tafel bij Humberto.
BBB-leider Caroline van der Plas sprak begin deze week in een Tweede Kamerdebat duidelijke taal. Zij zei tegen GroenLinks-politicus Jesse Klaver dat zij het wrang vindt 'dat de heer Timmermans mét wachtgeld campagne gaat voeren voor de Tweede Kamer'.
Timmermans stopte vorige maand als Eurocommissaris om de lijst van PvdA en GroenLinks aan te voeren.
'Ontslag genómen'
Die uitspraken krijgen een opmerkelijk tintje nu blijkt dat de nummer twee van de BBB, Mona Keijzer, zelf ook wachtgeld krijgt. Bekijk wat Keijzer daar gisteravond aan tafel bij Humberto zelf over te zeggen had:
"Wat Caroline zegt is: hij heeft ontslag genómen uit een baan om dit te gaan doen", vertelde oud-CDA'er Keijzer. Zij werd twee jaar geleden ontslagen als staatssecretaris vanwege haar kritiek in de media op het coronabeleid van het kabinet.
Ook campagne voeren
Ze benadrukte wel dat ze de afgelopen tijd ook heeft gewerkt. Haar inkomen wordt dan van het wachtgeld afgetrokken. Maar ze erkent dat het meten met twee maten is van partijleider Van der Plas. Ook Keijzer gaat immers campagne voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen over twee maanden.
Politici krijgen 'wachtgeld', 80 of 70 procent van hun laatste salaris, als ze hun functie verlaten. Als staatssecretaris verdiende Keijzer 174.085 euro bruto per jaar.
Wachtgeld is in de politiek ingevoerd omdat het werk een stuk minder voorspelbaar is dan in veel andere sectoren. Door publieke druk moeten ministers of volksvertegenwoordigers soms aftreden, of ze verliezen plots hun baan doordat ze na een verkiezingsnederlaag niet terugkeren in de Kamer.
Maandenlang
Toch is er vaak veel ophef over, zo ook bij Timmermans. Die kreeg als Eurocommissaris wel een veel hogere vergoeding dan Kamerleden of ministers in Nederland.
Hoelang vertrekkende politici het wachtgeld krijgen hangt af van hoelang zij de functie hebben vervuld. Maximaal gaat het om 38 maanden.