Wopke Hoekstra neemt belangrijke horde naar positie van Eurocommissaris
Wopke Hoekstra heeft een belangrijke horde genomen op weg naar zijn Eurocommissariaat. Hoekstra kreeg vanochtend de benodigde steun in het Europees Parlement om de klimaatman te worden van de commissie. De sociaaldemocraten en de groenen twijfelden eerder nog en namen meer tijd voor hun beslissing.
Hoekstra kon toen, na een urenlang examen, nog niet rekenen op de noodzakelijke steun van een tweederdemeerderheid in het parlement.
'Bekering tot groene politicus'
Hij moest voor 07.00 uur vanochtend schriftelijk antwoord geven op een aantal vragen van de twijfelaars. Blijkbaar heeft hij hen daarmee weten te overtuigen. Dat blijkt ook uit een reactie van PvdA'er Mohammed Chahim: "We zijn getuige geweest van de wonderbaarlijke bekering van Hoekstra tot groene politicus. Zijn schriftelijke antwoorden vandaag waren geloofwaardiger. Wij als PvdA-delegatie blijven wel kritisch over zijn transformatie. We zullen hem aan zijn beloftes houden. Hij moet nu de daad bij het woord voegen."
Ook GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is tevreden met de antwoorden: “Het mag duidelijk zijn: we hadden twijfels over de geloofwaardigheid van de groene woorden tijdens het verhoor. Nu deze beloftes zwart-op-wit staan is het duidelijk dat voor de commissie de Green Deal een topprioriteit blijft, en dat is cruciaal. Rechtse partijen proberen de Green Deal namelijk een stok in de wielen te steken, maar dankzij progressieve samenwerking committeren Hoekstra en Šefčovič zich aan een ambitieuze duurzaamheidsagenda.”
De voormalige CDA-leider en buitenlandminister had al wel de zegen van zijn politieke geestverwanten van de EVP, de grootste partij in het parlement. Ook de liberalen, de derde in grootte, steunden hem al. Maar de sociaaldemocraten dubden nog en de groenen hadden aanvullende vragen.
Die wilden onder meer stelliger horen dat de EU tegen 2040 al bijna klimaatneutraal wordt en dat de commissie het uitbannen van fossiele subsidies gaat afdwingen.
Scherper tussendoel
Om toch voldoende steun te krijgen deed Hoekstra tijdens de ondervraging door Europarlementariërs eerder een aantal toezeggingen, met name aan de sceptische linkervleugel. Hoekstra liet weten de lijn van de huidige Europese klimaatdoelen niet simpelweg te willen doortrekken, maar zelfs een scherper tussendoel te willen stellen. Hij wil de doelstelling voor 2040 leggen op 90 procent minder CO2-uitstoot.
De Europese Unie wil in 2050 als eerste werelddeel 'klimaatneutraal' zijn en besloot dat in 2030 de CO2-uitstoot al met 55 procent moet zijn teruggedrongen. Zo moeten de klimaatafspraken van Parijs, die de opwarming van de aarde tot liefst 1,5 graad moesten beperken, haalbaar blijven.
Haast
Er is haast bij de benoeming van Hoekstra. Als donderdag een gewone meerderheid van het Europees Parlement hem de zegen geeft, biedt dat hem genoeg tijd voor het voorwerk voor de cruciale klimaattop in november.
Daar is hij de belangrijkste vertegenwoordiger van de EU, die op de top andere grootmachten op sleeptouw wil nemen.
'Spijt van harde opstelling richting Zuid-Europa'
Hoekstra zei tijdens de hoorzitting gisteren ook dat hij spijt heeft van zijn harde opstelling jegens Zuid-Europese landen die aandrongen op Europese coronasteun. Hij had dat anders moeten doen, zei hij tijdens de Straatsburgse hoorzitting.
Hoekstra stelde zich tijdens de coronacrisis, toen hij minister van Financiën was, streng op voor landen als Italië en Spanje. Die zwaar door de pandemie getroffen landen wilden Europese steun om hun stilgevallen economie er weer bovenop te helpen, maar Hoekstra was lang onverbiddelijk. Ze hadden in betere tijden beter kunnen sparen, vond hij.
Dat kwam hem destijds al op grote verontwaardiging te staan, en de episode bleek nog niet vergeten toen Hoekstra werd voorgedragen als klimaatman van de Europese Commissie. Meerdere Europarlementariërs kondigden aan dat ze zijn benoeming pas konden steunen als hij zou tonen dat hij Europese solidariteit wel degelijk belangrijk vindt.