Jaar na dood Mahsa Amini

Iraans meisje (16) in coma: 'Ze is toegetakeld door de zedenpolitie'

Door RTL Nieuws / Chris Koenis en Floor Brands··Aangepast:
© Camerabeelden metro TeheranIraans meisje (16) in coma: 'Ze is toegetakeld door de zedenpolitie'
RTL

Een 16-jarig meisje dat in coma ligt in een ziekenhuis in de Iraanse hoofdstad Teheran is volgens mensenrechtenorganisatie Hengaw zwaar toegetakeld door de zedenpolitie. Het incident doet denken aan de dood van Mahsa Amini een jaar geleden, wat leidde tot grootschalig protest in Iran en daarbuiten.

Het incident met de 16-jarige Armita Geravand speelde zich af in de metro van Teheran. Op videobeelden is alleen te zien hoe de jonge vrouw door omstanders uit een metrostel wordt gedragen. Vervolgens is ze overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze momenteel nog altijd in coma ligt.

Speciale politie-eenheid

Volgens meerdere bronnen van de in Noorwegen gevestigde Koerdische mensenrechtenorganisatie Hengaw is het meisje slachtoffer geworden van geweld door agenten van de zedenpolitie. "Ze is meerdere malen geslagen door de politie en zakte toen in elkaar", zegt woordvoerder Awyar Shekhi van Hengaw tegen RTL Nieuws. "Ze ligt nu bijna drie dagen in coma op de intensive care. Haar toestand is kritiek. Het is een zeer zorgwekkende situatie."

Het meisje zou zich niet hebben gehouden aan de strenge kledingvoorschriften die gelden voor vrouwen in Iran. Zij moeten onder meer verplicht hun haar bedekken en lange, loszittende kleding dragen van het islamitische regime. Dat wordt op straat gecontroleerd door een speciale politie-eenheid.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De staatsmedia in Iran hebben een geheel andere lezing van het incident. Het meisje zou zijn flauwgevallen omdat ze een lage bloeddruk had, meldt staatspersbureau Fars. Zij hebben ook een video-interview met de ouders van het meisje gepubliceerd, waarin zij beweren dat het om een ongeluk gaat. "We vragen mensen om te bidden voor het herstel van ons kind", zegt de vader tegen Fars.

Hengaw-woordvoerder Shekhi zegt dat het gesprek zeer waarschijnlijk onder dwang is verlopen. "Dat zagen we eerder bij slachtoffers van de vrouwenrechtendemonstraties. Ze zeggen dat de kinderen zijn omgekomen door ongelukken. Ik denk niet dat dit wordt geloofd."

Jaar na dood studente om hoofddoek: Iraans regime pakt vader op
Lees ook

Jaar na dood studente om hoofddoek: Iraans regime pakt vader op

Dood Mahsa Amini

Op sociale media regent het berichten van mensen die zeggen dat de geschiedenis zich herhaalt. Een jaar geleden overleed de 22-jarige Iraans-Koerdische vrouw Mahsa Amini in detentie. De jonge vrouw was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet correct zou hebben gedragen. De Iraanse politie verklaarde achteraf dat ze hartproblemen had.

De dood van Amini heeft tot veel protest geleid in Iran en andere landen over de hele wereld, waaronder Nederland. Daarbij wordt de strijdkreet 'women, life, freedom' (vrouwen, leven, vrijheid) geroepen, uit verzet tegen de onderdrukking van vrouwen.

In deze video leggen we uit hoe het Iraanse regime in de haarvaten van de samenleving zit.

De Iraanse politie trad het afgelopen jaar keihard op tegen de demonstranten. Daarbij is er ook geregeld gericht geschoten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn zeker 522 doden, gevallen, onder wie jongeren en kinderen. Het regime heeft duizenden mensen opgepakt. Velen van hen kwamen zonder proces in de gevangenis, sommigen zijn geëxecuteerd.

Het verzet tegen het Iraanse regime leidde ertoe dat meer vrouwen in Iran zonder hoofddoek over straat gingen. In eerste instantie werd daar niet tegen opgetreden door de Iraanse zedenpolitie, vermoedelijk een poging om de rust te doen terugkeren in het land. Maar inmiddels zijn de strikte regels en onderdrukking werd volledig terug.

Lees meer over
Mahsa AminiVrouwenemancipatieDemonstratiesPolitiegeweldReligie en GeloofHoofddoekIran