Door oorlog Oekraïne

Voorraad wapens en munitie van de NAVO raakt op

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPVoorraad wapens en munitie van de NAVO raakt op
RTL

Het einde van de voorraad wapens en munitie van de NAVO is in zicht. Dat zegt de hoogste militair van de NAVO, de Nederlander Rob Bauer.

De voorraad is drastisch geslonken door de levering van materiaal aan Oekraïne. Bauer vindt dat de defensie-industrie de productie van uitrusting en munitie flink moet opschroeven. Dat zei hij op een Warsaw Security Forum, een conferentie in de Poolse hoofdstad Warschau.

Oekraïne

Sinds de Russische inval in Oekraïne in februari vorig jaar hebben NAVO-landen grote hoeveelheden uitrusting en munitie aan Oekraïne gegeven. Ook is door de oorlog de vraag voor aanvulling van de eigen voorraden van deze landen gestegen. 

Polen levert Oekraïne geen wapens meer na escalatie ruzie over graan
Lees ook

Polen levert Oekraïne geen wapens meer na escalatie ruzie over graan

Voglens Bauer is de defenisie-industrie niet meer gaan produceren, om aan deze stijgende vraag te voldoen. Dat leidt tot hogere prijzen. De gestegen defensieuitgaven geven volgens hem niet aan dat er meer is gemaakt of verkocht, maar dat er mogelijk minder wordt gekocht voor meer geld. 

Meer produceren

Volgens Bauer zijn NAVO-landen in 2022 wapens 'uit hun half gevulde voorraadkamers gaan weggeven' en daarom komt er een moment aan dat die voorraadkamers helemaal leeg zijn.

Daarom moet er op grote schaal meer geproduceerd worden, aldus de luitenant-admiraal, die de hoogste militaire officier bij de NAVO-leiding is. Bauer is als chef van het Militaire Comité onder meer adviseur van secretaris-generaal Jens Stoltenberg en van de Noord-Atlantische Raad.

Volgens Frans Timmermans zou Nederland zich aan de afspraken van de NAVO moeten houden.
Lees meer over
Rob BauerNAVOOorlog in Oekraïne