Meer dan 800 veebedrijven met blauwtongvirus besmet in Nederland
Al 800 veebedrijven hebben een melding gedaan van blauwtong onder dieren op hun bedrijf. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die het aantal meldingen per woonplaats dagelijks bijhoudt op een kaart. Alleen uit Zeeland, Limburg en Groningen wordt nog nauwelijks of geen blauwtong op een bedrijf gemeld.
De virusziekte blauwtong dook begin september voor het eerst weer in Nederland op. De ziekte wordt overgebracht door knutten, hele kleine vliegjes, en treft met name schapen, maar ook runderen en geiten kunnen ziek worden. Volgens de NVWA lopen daarnaast alpaca's en herten risico. Ook dierentuindieren zoals kamelen, dromedarissen, giraffen en okapi's kunnen een besmetting oplopen. Bedrijven waar blauwtong uitbreekt hebben een meldplicht.
Bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. Vooral schapen overlijden aan de ziekte. Blauwtong is niet overdraagbaar op mensen.
In 2008 verdwenen
Blauwtong kwam in Nederland voor het eerst voor in 2006. Toen duurde het tot 2008 voor de dierenziekte weer verdwenen was uit Nederland. De eerste meldingen dit jaar van besmettingen met blauwtong kwamen in september uit Wijdemeren in Noord-Holland en Stichtse Vecht in Utrecht.
De meldingen van verdachte en positieve locaties concentreren zich in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland.
Verdachte en positieve locaties
Bekijk hier of in jouw omgeving ook verdachte of positieve gevallen zijn gemeld:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook veehouder Pieter Kuijer heeft meerdere schapen verloren aan blauwtong: 25 zijn dood, tien 'heel erg' ziek. "Maar het gaat heel snel. Ik vrees dat het een nationale ramp gaat worden", zegt hij tegen RTL Nieuws.
'Tien keer zo heftig'
De 57-jarige veehouder heeft zoiets nog nooit meegemaakt. "Ook de eerste uitbraak van blauwtong in 2008 was lang niet zo erg, toen overleed er een schaap en waren er een paar ziek. Dit is tien keer zo heftig."
Kuijer weet totaal niet wat de toekomst brengt. Dit is normaal gesproken de 'dektijd' waarin nieuwe lammeren worden verwekt, maar dat zal waarschijnlijk een stuk minder gaan gebeuren. Hij kan volgend jaar zonder voldoende lammeren komen te zitten.