Analyse beelden

Gedode Israëlische gijzelaars in nederzetting op video te zien

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Gedode Israëlische gijzelaars in nederzetting op video te zien
RTL

Vier Israëlische burgers die door Hamas-militanten gevangen waren genomen in de nederzetting Be’eri zijn geëxecuteerd. Dat blijkt uit een analyse van twee video’s door The Washington Post en CNN.

De nederzetting die naast de Gazastrook ligt werd zaterdag aangevallen door Hamas. In een video, die de twee Amerikaanse media hebben gepubliceerd, is te zien dat vijf mensen door gewapende militanten worden begeleid naar de grens met Gaza. De video zou anderhalf uur na het begin van de aanval zijn opgenomen.

Dood op de grond

Op een andere video, die op een aan Hamas gelieerd Telegram-kanaal is verschenen, zijn vier lichamen op de grond te zien in dezelfde straat. CNN en The Washington Post analyseerden de video afzonderlijk van elkaar, waaruit blijkt dat het om dezelfde mensen gaat. 

Het is niet duidelijk wat er met de vijfde gijzelaar is gebeurd. Hoeveel tijd er tussen de eerste en tweede video zat, is volgens The Washington Post niet te zeggen. Wel zijn op beide video's uitgebrande auto's en rook zichtbaar.

Geen water en geen voedsel, Israël blokkeert Gaza volledig: 'Burgers worden hard gestraft'
Lees ook

Geen water en geen voedsel, Israël blokkeert Gaza volledig: 'Burgers worden hard gestraft'

Be'eri ligt slechts vijf kilometer van de oostgrens van Gaza. Volgens de laatste cijfers zijn hier zeker 100 doden gevallen. Deze en andere nederzettingen bij Gaza waren het eerste doelwit van de terroristische aanval zaterdag.

Zwaar getroffen

"De bevolking van Be'eri is zeer zwaar getroffen", zei een  luitenant-kolonel van het Israëlische leger vandaag.  Volgens de woordvoerder van het leger zijn ook de meeste Hamas-militanten in de nederzetting gedood. Volgens de Israëlische autoriteiten waren zeker 1000 Hamas-strijders betrokken bij de aanvallen van zaterdag. Er zijn inmiddels meer dan 900 lichamen geborgen.

De Israëlische vergeldingsaanvallen op de Gazastrook hebben aan zeker 687 mensen het leven gekost, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Onder hen zijn 140 kinderen en 105 vrouwen. Dat gaat vermoedelijk nog flink oplopen aangezien de aanvallen nog aanhouden.

Israël beantwoordt aanval Hamas met luchtaanvallen op Gaza