Tweeling krijgt tegelijkertijd borstkanker: toeval of niet?
Of het nu gaat om hun werkveld, interesses of vriendenkring: de levens van Kim en Eva Blewanus lijken ontzettend veel op elkaar. Maar dat de eeneiige tweelingzussen ook op hetzelfde moment zouden worden getroffen door kanker, dat zag niemand aankomen. Is het stom toeval of hebben hun genen er iets mee te maken?
Kim en Eva zijn allebei fysiotherapeut in de voetbalwereld. Kim werkt bij het Nederlands elftal, Eva bij Ajax. Het is slechts een voorbeeld van de vele gelijkenissen in hun levens. "We begrijpen elkaar altijd heel goed, in alles", vertelt Kim aan Editie NL.
Het was Eva die vorig jaar als eerst ontdekte dat er iets mis was. Ze voelde iets in haar borst en ging naar de dokter om het laten checken. "Terwijl ik in Engeland was voor het EK, belde ze dat het foute boel was."
Tweede diagnose
Dat belletje was de reden dat Kim zich ook liet onderzoeken. Ook zij had iets gevoeld in haar borst. En jawel: ook zij bleek ziek. "Dat was echt vreselijk."
Een bizarre tijd volgde. Beide vrouwen kregen chemotherapie en moesten onder het mes. "Omdat Eva er iets eerder achter was dan ik, ging zij eerder het traject in. Ik wist dankzij Eva steeds wat me te wachten stond. Zij was elke keer zo sterk, dat wilde ik ook."
De zussen hadden veel steun aan elkaar. "Het enige lichtpuntje was dat we het samen doormaakten. Zoals altijd begrepen we elkaar." Met Eva gaat het inmiddels weer goed. Kim is nog herstellende van haar operatie.
Genetisch
Omdat de vrouwen een tweeling zijn, gingen ze er meteen vanuit dat het genetisch bepaald was. Ze lieten onderzoek doen. "Daaruit blijkt dat we niet één van de bekende genetische kankervarianten hebben. Het lijkt in ons geval puur toeval. Of het is een genetische variant die nog niet is ontdekt, dat zou ook kunnen. Het blijft natuurlijk bijzonder dat dit een tweeling overkomt."
Erfelijke kankersoorten
Kankersoorten waarbij erfelijkheid een rol kan spelen zijn onder andere borstkanker, eierstokkanker en darmkanker. Hier is juist geen sprake van bij longkanker, baarmoederhalskanker en slokdarmkanker.
Als iemand de diagnose kanker krijgt wordt vaker aangeraden om DNA-onderzoek te doen, vertelt klinisch geneticus Irma van de Beek. "Zo kunnen we achterhalen of de vorm erfelijk is."
Broers en zussen
Hoe meer je DNA overeenkomt, hoe hoger het risico dat je dezelfde soort kanker krijgt. Dat maakt de kans bij eeneiige tweelingen groter, want zij delen meer DNA met elkaar dan een 'gewone' broer of zus. "Het komt dan ook vaker voor dat familieleden – in het speciaal tweelingen – dezelfde soort kanker krijgen", gaat de klinisch geneticus verder. "Dus wij adviseren altijd om jezelf te laten checken als een bepaald soort kanker in je familie zit."
Geld inzamelen
Eva fietst komend weekend met een groep vrienden mee met de Amstel Gold Race. Het geld dat ze hiermee ophaalt gaat naar Pink Ribbon, voor onderzoek naar borstkanker. Kim doet niet mee, want zij moet nog herstellen van haar operatie.