Pride-week

Intersekse personen zichtbaarder tijdens pride met cirkel op lhbti-vlag

·Aangepast:
© Editie NLIntersekse personen zichtbaarder tijdens pride met cirkel op lhbti-vlag
RTL

In Nederland wonen ruim 190.000 mensen met rood haar. Net zoveel als het aantal intersekse personen, mensen die geboren worden met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Toch weten velen niet van het bestaan van die laatste groep. Met een eigen symbool op de lhbti-vlag, worden ook zij steeds zichtbaarder.

Sinds 1978 is de regenboogvlag hét symbool voor de lhbt-gemeenschap, tijdens Pride Week is hij daarom ook op veel plekken te zien. De afgelopen jaren werden kleuren en symbolen toegevoegd voor een inclusievere vlag: bruine en zwarte strepen voor lhbti'ers van kleur in 2017, een driehoek voor transpersonen in 2018 en de meest recente variant is de zogenoemde interseksevlag. Daarop zijn alle eerdere aanpassingen meegenomen met toevoeging van een cirkel.

Pride Week barst los: 'Moment waar ik het meest naar uitkijk'
Lees ook

Pride Week barst los: 'Moment waar ik het meest naar uitkijk'

Die aandacht voor intersekse personen is nodig. "Helaas heeft 21 procent van de mensen met een intersekseconditie wel eens een zelfdodingpoging gedaan", zegt Koen Wildenbeest, bij wie het syndroom van Klinefelter is vastgesteld, een vorm van intersekse.

"Mensen voelen zich gediscrimineerd omdat er weinig over bekend is in de maatschappij", gaat Wildenbeest verder. "In de schoolboeken staat: jongens worden geboren als jongens, en meisjes als meisjes, maar het kan dus ook anders."

Verstoring in de hormoonhuishouding

Volgens de Nederlandse Organisatie voor Seksediversiteit (NNID) bestaan er meer dan 40 vormen van intersekse. Een veelvoorkomende variant is AOS, waarbij een vrouw wordt geboren met een vagina maar zonder eierstokken. Bij interseksuele mannen kan de conditie door een verstoring in de hormoonhuishouding zorgen voor klachten die overeenkomen met die van een vrouw in de overgang of borstgroei.

Wildenbeest weet er alles van. Door het syndroom van Klinefelter maakt zijn lichaam het mannelijke hormoon testosteron namelijk niet aan. "Ik ben honderd procent man en heb een werkend mannelijk geslachtsdeel", zegt hij. "Maar ik heb ook vrouwelijke kenmerken, zoals borstvorming en ik moet op controle vanwege (onschuldige) knobbeltjes in mijn borst." De aandoening heeft een grote impact op zijn gezondheid. "Mijn stofwisseling is verstoord, dus op termijn word ik diabeet. En ik ben onvruchtbaar."

Dubbel gevoel

Volgens Wildenbeest heerst er nog altijd een taboe op intersekse zijn, zelfs onder artsen. Meer aandacht voor mensen zoals hij is dus zeker gewenst. Toch geeft de cirkel op de regenboogvlag hem een dubbel gevoel. "Het is van toegevoegde waarde omdat het voor meer aandacht zorgt, dus hopelijk gaan mensen er dan bewust over nadenken."

"Maar anderzijds - als iedere groepering zijn eigen vlag wil - dan verliest de regenboogvlaag haar kracht", vervolgt Wildenbeest. "De regenboogvlag vertegenwoordigt namelijk al alle mensen, daar vallen wij als interseksen ook zonder cirkel onder."

Symboliek is belangrijk

Toch is zo'n 'eigen' vlag wel belangrijk, stelt Philip Tijsma van COC Nederland. "Het gaat echt om de symboliek", zegt Tijsma. "In de lhbti-gemeenschap hebben veel sub-gemeenschappen hun eigen vlag, deze groepen zijn er altijd al geweest."

Tijsma gaat verder: "Ik snap dat mensen denken dat het dan versplintert, maar zo'n vlag is iets waar mensen zich toe kunnen verhouden. En zichtbaarheid van zo'n inclusieve vlag – of sub-vlag – roept altijd een beetje weerstand op, totdat mensen eraan gewend zijn."

Lees meer over
COC NederlandLhbtiPride AmsterdamInterseksualiteit