Slaapapneu

Verband tussen snurken en hartritmestoornissen: 'Ook bij jongeren'

·Aangepast:
© Getty ImagesVerband tussen snurken en hartritmestoornissen: 'Ook bij jongeren'
RTL

Snurken kan gevaarlijker zijn dan je misschien zou denken. Wie vóór zijn vijftigste snurkt, heeft later bijvoorbeeld meer kans op ernstige problemen zoals een beroerte of hartritmestoornissen, omdat door het snurken het zuurstofgehalte in het bloed tijdelijk zakt. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs is gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress in Amsterdam. "Artsen zouden alerter moeten zijn op de risico's bij jongeren."

Om te beginnen: niet iedereen die heftig snurkt hoeft naar het slaapcentrum, zegt somnoloog Sebastiaan Overeem van Slaapcentrum Kempenhaeghe in Heeze. Overeem en zijn collega's doen samen met cardiologen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven onderzoek naar snurken. "Dat hoeft pas op het moment dat snurken gecombineerd gaat met andere teken van slaapproblemen. Bijvoorbeeld als je een paar jaar geleden nog altijd uitgerust was 's ochtends, maar nu niet meer. Of als je op de weg ineens moet oppassen dat je niet wegdommelt tijdens het rijden. Dan moet er een lampje gaan branden." 

Wat is slaapapneu?

Het zou kunnen betekenen dat je slaapapneu hebt. "In de slaap verslappen de spieren in enige mate. Ook de spieren van de keel. Als je er aanleg voor hebt, kunnen die spieren gaan klapperen. Dat is snurken", legt Overeem uit. Als de spieren nog meer naar elkaar toe vallen, wordt de ademhaling bemoeilijkt. "Dan moet het lichaam meer kracht zetten om te blijven ademen. En als de spieren helemaal dichtvallen, heb je echt even een ademstop", aldus Overeem.

Verband slaapapneu en hartritmestoornis

Cardioloog Maarten van der Broek, van het Catharina Ziekenhuis, doet onderzoek naar het verband tussen slaapapneu en een specifieke hartritmestoornis, namelijk boezemfibrilleren. Daarbij klopt het hart onregelmatig en vaak ook snel. "Dat kan symptomen veroorzaken zoals pijn op de borst en hartkloppingen", vertelt hij. "Maar het is ook gerelateerd aan het vormen van kleine bloedstolsels in het hart. Die kunnen naar de hersenen gaan."

Samantha ligt al 19 jaar naast een snurkende man: 'Hij zaagt hele bossen om'
Lees ook

Samantha ligt al 19 jaar naast een snurkende man: 'Hij zaagt hele bossen om'

Hoe dat boezemfibrilleren ontstaat in de slaap, is nog niet helemaal duidelijk. "Door slaapapneu kan het zuurstofgehalte in het bloed 's nachts dalen, wat kan leiden tot tot hartritmestoornissen", zegt Van der Broek. "Een andere theorie is dat er geen lucht binnenkomt doordat de bovenste luchtweg dichtzit. Het lichaam gaat dan steeds harder werken waardoor er steeds meer druk- en trekkrachten ontstaan in de borstkas. Op die manier kun je hartritmestoornissen ontwikkelen." 

Niet op de radar

Toch lijkt het waarschijnlijke verband tussen snurken en hartritmestoornissen nog niet overal doorgedrongen te zijn. Zo peilen cardiologen volgens somnoloog Overeem nog niet standaard hoe een patiënt slaapt. "Ze zeggen: we hebben al zoveel factoren om op te letten, en er zijn zoveel mensen die snurken. Dat maakt het niet makkelijk."

Ook de statistieken werken in dit geval niet mee. "Ouderen krijgen er vaker mee te maken, maar het kán ook voorkomen bij jongeren", zegt Overeem. "Als je er al van uitgaat dat het alleen bij ouderen voorkomt, vraag je bij jongeren niet genoeg door. Terwijl het goed is om dit ook bij jongeren in het achterhoofd te houden. Als zij er eerder bij zijn, kunnen ze misschien uit de voeten met minder heftige behandelingsmogelijkheden." 

Lees meer over
SlaapSlaapproblemenEditie NL Link in bioGezondheid