Autopsie op lichaam

Oudste olifant van Nederland overleden in Blijdorp

·Aangepast:
© JBMediaOudste olifant van Nederland overleden in Blijdorp
RTL

De oudste Aziatische olifant van Nederland is zondagavond na een lange tijd van ziekte ingeslapen in Diergaarde Blijdorp. Dat meldt het Rotterdamse dierenpark. Olifant Irma is met 53 jaar uitzonderlijk oud geworden: "Dieren in een dierenpark worden vaak ouder."

Irma kwam in september 1970 in Diergaarde Blijdorp terecht vanuit Denemarken. Haar gezondheid ging de afgelopen jaren steeds verder achteruit. "Vanwege gewrichtsproblemen ontving ze al geruime tijd pijnstilling", meldt de woordvoerder van Blijdorp.

De afgelopen weken ging het echt bergafwaarts. "Ze was erg afgevallen en in zichzelf gekeerd", gaat de woordvoerder verder. "Daarnaast miste ze grote delen van haar kiezen die belangrijk zijn voor het vermalen van het voedsel."

Beschermende oma

Het viel de verzorgers ook op dat ze zich steeds meer afzonderde van de kudde, gedrag dat niet bij haar past. "Als oudste en meest ervaren olifant heeft Irma zich vaak als leidster opgesteld van de Blijdorp-familie bij bijzondere gebeurtenissen", vervolgt de woordvoerder.

Ze zorgde voor orde en rust. Haar rol was vooral merkbaar tijdens bevallingen in het park. "Dan nam ze de rol van oma op zich en beschermde ze de pasgeboren olifantjes. Ook tijdens het opgroeien van de kleintjes speelde zij een beschermende rol als oma."

Gier beleeft al dagen groot avontuur in Zeeland na ontsnapping uit Blijdorp
Lees ook

Gier beleeft al dagen groot avontuur in Zeeland na ontsnapping uit Blijdorp

De optelsom van omstandigheden resulteerde in de 'moeilijke maar weloverwogen beslissing': "In goed overleg tussen de dierenarts en de verzorgers is besloten dat het moment was aangebroken om haar in te laten slapen", aldus Blijdorp.

Erkende dierenparken

Irma mocht 53 jaar worden, een uitzonderlijk hoge leeftijd voor een Aziatische olifant, die meestal hooguit 50 jaar wordt. Volgens dierentuinexpert Goof Lukken is het niet zo gek. "Dieren in een dierenpark worden vaak ouder", vertelt Lukken. Dat komt door de kenner vanwege de optimale omstandigheden waarin de dieren leven. "Er zijn geen natuurlijke vijanden, er liggen niet allerlei ziektes op de loer zoals in de natuur en het voedselaanbod is uitgebreid. Verder zijn er dierenartsen aanwezig."

In de natuur komt het ook wel eens voor dat jongen die geboren worden, niet drinken. "Het is de vraag of ze voldoende ondersteunende voeding krijgen", vervolgt Lukken. "In dat geval is een dierentuin ideaal. Dierenparken zijn daarin professionals, zeker de erkende parken die bepaalde dieren mogen houden. Zij werken op EU-niveau samen en wisselen info uit."

In goede gezondheid heeft Irma uiteindelijk zes kinderen op de wereld gezet, die op hun beurt zorgden voor veertien kleinkinderen en die weer voor vier achterkleinkinderen. Alleen de jongste dochter Bangka woont nog in Blijdorp. Zij en de andere olifanten kregen na Irma's dood de kans om nog een keer afscheid te nemen, voordat ze werd overgebracht naar de Universiteit Utrecht voor een autopsie op haar lichaam.

Lees meer over
Diergaarde BlijdorpDierenOlifantDoodEditie NL Link in bioLink in bioRotterdam