Na steun SP

Meerderheid Tweede Kamer toch voor omstreden spreidingswet

Door Floor Bremer··Aangepast:
© ANPMeerderheid Tweede Kamer toch voor omstreden spreidingswet
RTL

De omstreden spreidingswet die asielzoekers beter over het land moet verdelen, zal aangenomen worden in de Tweede Kamer. Dat komt omdat een meerderheid een wijzigingsvoorstel van de SP steunt. Dat voorstel regelt dat ook de rijkdom van een gemeente gaat meespelen bij de verdeling van de asielzoekers. En daarmee gaat de SP de spreidingswet steunen.

Naast de SP steunen in de Tweede Kamer in elk geval D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, PvdD en Volt de spreidingswet.

Met de spreidingswet wil het kabinet asielzoekers evenredig over het land verdelen. Dat is noodzakelijk omdat gemeenten nu nog te vaak asielzoekers weigeren op te vangen. Met die spreidingswet worden niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. 

Draagkracht gemeente

Het wijzigingsvoorstel van de SP gaan niet meer 'alleen gemeenten als Hoogeveen en Heerlen' asielzoekers opvangen, zoals Jasper van Dijk (SP) zei in het debat. "Maar ook gemeenten als Blaricum en Bloemendaal".

Hoeveel asielzoekers naar een gemeente komen is niet alleen afhankelijk van inwoneraantal, maar ook van de sociaaleconomische draagkracht van een gemeente. Een meerderheid van de partijen wil deze aanpassing ook.

Het was lang spannend of de spreidingswet het zou gaan halen. Want de wet ligt politiek gevoelig. Vooral het dwangelement stuit verschillende fracties tegen de borst. Zo trok de VVD na de val van het kabinet de steun voor de spreidingswet in.

Een meerderheid van de Kamer gaf vorige week al aan in te stemmen met een ander wijzigingsvoorstel van het CDA. Dat regelt dat gemeenten meer tijd krijgen om opvangplekken te zoeken voor asielzoekers.

Steun teruggetrokken

Vrijwilligheid staat voorop in het wijzigingsvoorstel, maar dwang blijft gehandhaafd als gemeenten weigeren asielzoekers op te vangen. Ook in het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) staat vrijwilligheid voorop. De periode waarin gemeenten vrijwillig opvangplekken kunnen aanmelden, is echter korter.

Tijdens het debat vorige week trok de BBB op het laatste moment de steun in voor het wijzigingsvoorstel van het CDA. Met als reden dat er een vorm van dwang in de wet blijft, ook met dit wijzigingsvoorstel.

BBB stemt waarschijnlijk tegen

Dat betekent dat de BBB waarschijnlijk tegen gaat stemmen. Daarmee is het heel lastig om de wet nog door de Eerste Kamer te krijgen. De BBB is daar de grootste partij met 16 zetels. Maar voor het zover is, zijn er nog verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat betekent dat de partij waarschijnlijk een punt zal gaan worden op de formatietafel van een nieuw kabinet. En dan kan het nog alle kanten opgaan.

Vanmiddag wordt er gestemd over de wijzigingsvoorstellen, de amendementen. Volgende week, of misschien al aankomende donderdag wordt er dan over de hele wet gestemd.

'Allerminst zeker dat spreidingswet er komt'

"Dat de spreidingswet aangenomen gaat worden in de Eerste Kamer, is nog helemaal niet zeker", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Als alle partijen die de wet steunen in de Tweede Kamer dat ook doen in de Eerste Kamer zijn er nog een of twee zetels te weinig zijn voor een meerderheid. Dat betekent dat hij daar waarschijnlijk zal sneuvelen. Een andere mogelijkheid is dat de wet komt te liggen op het bordje van een nieuw kabinet, dat dan ook met een nieuw voorstel kan komen. Dan ligt alles weer open. Of de wet is dan definitief van tafel."