Terecht ontslag

Seksueel getint wangedrag kost stagebegeleider Defensie zijn baan

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPSeksueel getint wangedrag kost stagebegeleider Defensie zijn baan
RTL

Een wegens seksueel getint wangedrag ontslagen officier bij Defensie krijgt zijn baan niet terug. De man, die over de schreef ging tijdens de begeleiding van een stagiaire, heeft ook zijn hoger beroep verloren.

De man werkte al 30 jaar bij Defensie, waar hij was opgeklommen tot de rang van luitenant der eerste klasse bij de Koninklijke Luchtmacht. In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor stagebegeleiding.

Klacht wangedrag

In mei 2019 diende een jonge stagiaire een klacht tegen hem in wegens ongepast gedrag. Volgens haar had de man haar negen maanden lang een onveilig gevoel gegeven door een trits ongewenste gedragingen, vaak met een seksuele ondertoon.

Zo maakte de stagebegeleider regelmatig seksueel getinte opmerkingen. Aan het begin van de stage zo zou hij hebben gezegd dat hij haar had aangenomen op basis van de foto uit haar cv.

Toen zij een zwarte, glanzende broek droeg, zei hij 'als ik je nu tegen je billen sla, klinkt dat zo lekker'. Ook vertelde hij haar dat hij niet van dunne vrouwen hield. "Ik vind het helemaal niets als je hem in haar buik op en neer ziet gaan."

Ongewenste aanrakingen

Ook was er sprake van ongewenste aanrakingen. Zo zou de man tegen de billen van de stagiaire hebben geschopt, ongevraagd haar schouders hebben gemasseerd en een snoepje in haar mond hebben proberen te duwen. In een café zei hij dat hij stopte met bier drinken, omdat hij 'anders nog aan haar zou zitten'.

'Klacht tegen NOS-wielerexpert Danny Nelissen om seksuele opmerkingen'
Lees ook

'Klacht tegen NOS-wielerexpert Danny Nelissen om seksuele opmerkingen'

Na aanleiding van de klacht schorste Defensie de officier, en zette hem na een onderzoek in februari 2020 op straat. De man stapte vervolgens naar de rechter om te protesteren tegen zijn ontslag. Nadat hij die zaak begin vorig jaar had verloren, ging hij in hoger beroep.

Zware straf

Tijdens die procedure erkende de werknemer het merendeel van de gedragingen. Volgens hem was er echter geen sprake van wangedrag, maar hoogstens in enkele gevallen van norm-overschrijdend gedrag. Ontslag zou volgens de man een veel te zware straf zijn geweest. Defensie had moeten volstaan met een waarschuwing.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Centrale Raad van Beroep (CRvB) niet onder de indruk is van zijn verweer. De hoogste bestuursrechter erkent dat het ontslag na 30 jaar dienst grote gevolgen heeft voor de man, maar vindt de gedragingen ernstig genoeg om ontslag te rechtvaardigen.

Baan niet terug

De CRvB liet daarbij meewegen dat er een hiërarchische verhouding bestond tussen de stagebegeleider en de stagiair, en een groot verschil in leeftijd.  "Dat de stagiaire niet aan de begeleider kenbaar heeft gemaakt dat hij te ver ging en Defensie niet eerder heeft ingegrepen, doet niets af aan zijn eigen verantwoordelijkheid", aldus de rechters.

Dat betekent dat de stagebegeleider zijn baan niet terugkrijgt, en ook geen aanspraak kan maken op ontslagvergoedingen.

Lees meer over
Ministerie van DefensieKoninklijke LuchtmachtGrensoverschrijdend gedragSeksuele intimidatieOntslag