Vorderingen lopen op

Miljoenenstrop fiscus en UWV dreigt bij failliete bezorgdiensten

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Instabox NederlandMiljoenenstrop fiscus en UWV dreigt bij failliete bezorgdiensten
RTL

De Belastingdienst heeft ruim 7 miljoen euro tegoed van de pakketdiensten Red je Pakketje en Instabox Nederland, die eind vorig jaar failliet gingen. De kans dat de fiscus die miljoenen volledig terugziet is klein. Ook uitkeringsinstantie UWV dreigt het schip in te gaan. De gewone schuldeisers zijn sowieso de klos: zij kunnen fluiten naar ruim 11 miljoen euro.

Dat blijkt uit het meest recente faillissementsverslag van curator Stephan Voermans, die het bankroet van de bezorgdiensten moet afwikkelen.

1300 medewerkers

De Nederlandse pakketbezorger Red je Pakketje werd in 2016 opgericht, en groeide in sneltreinvaart uit tot een bedrijf met bijna duizend eigen medewerkers, nog eens zo'n 300 zzp'ers en een jaaromzet van 24 miljoen euro.

In mei 2021 werd Red je Pakketje overgenomen door de steenrijke Zweedse bezorgdienst Instabox, dat zelf recent 265 miljoen euro aan groeikapitaal ophaalde bij investeerders.

Plotsklaps failliet

Tot ieders verrassing kwam er eind vorig jaar een ruw einde aan het succesverhaal, toen Red je Pakketje en Instabox Nederland eind november plotsklaps failliet gingen.

Hoe succesnummer Red je Pakketje het zelf niet redde: 'Ik voel me genaaid'
Lees ook

Hoe succesnummer Red je Pakketje het zelf niet redde: 'Ik voel me genaaid'

Uit het eerste faillissementsverslag van curator Stephan Voermans bleek in december dat de bedrijven zwaar verlieslijdend waren geweest, en dat de Zweedse moeder niet meer wilde opdraaien voor de tekorten.

Schuldeisers

Uit het meest recente faillissementsverslag blijkt nu dat de vorderingen die schuldeisers bij de curator hebben ingediend, sindsdien flink zijn opgelopen. De vordering van de Belastingdienst is gestegen van bijna 4 miljoen euro tot ruim 7 miljoen euro. Dat is het bedrag dat de fiscus misliep aan loon- en omzetbelasting.

Het aantal 'gewone' schuldeisers is volgens het meest recente verslag opgelopen van 187 tot 325. Hun totale vordering verdubbelde ruimschoots, van 4,8 miljoen euro tot 11,4 miljoen euro.

Schuldenlast groter

De totale schuldenlast van de failliete bezorgdienst zal naar verwachting nog groter worden. Uitkeringsinstantie UWV heeft haar – naar verwachting forse - vordering namelijk nog steeds niet ingediend bij de curator. De verwachting is dat die schuld aanzienlijk zal zijn, omdat er veel mensen bij het bedrijf werkten.

Na het faillissement neemt het UWV de salarisbetalingen van de werknemers maximaal zes weken lang over. Die kosten probeert de uitkeringsinstantie later te verhalen op de failliete boedel. Bovendien moest het UWV volgens de woordvoerder van de curator bij de failliete bezorgdiensten ook opdraaien voor achterstallige, onbetaalde salarissen en vakantietegoeden.

Fiscus kan fluiten

De kans is groot dat de Belastingdienst naar een groot deel van haar tegoed van ruim 7 miljoen kan fluiten.

Uit het meest recente faillissementsverslag blijkt weliswaar dat de curator inmiddels ruim 6 miljoen euro heeft opgehaald. Dat geld komt uit de verkoop van bedrijfsonderdelen aan DHL en het incasseren van de tegoeden van de pakketdienst.

Dat bedrag is dus te weinig om de fiscus te compenseren, ook al heeft die een streepje voor omdat ze tot de zogenoemde 'preferente schuldeisers' behoort. Dat wil zeggen dat zij voorrang krijgt op de gewone schuldeisers bij de verdeling van het geld dat door de curator is opgehaald.

Delen

Maar het UWV behoort eveneens tot die 'preferente' categorie, en ook moet het salaris van de curator eerst nog worden betaald. De fiscus moet het beschikbare geld dus delen met anderen.

Curator Voermans laat via zijn woordvoerder weten dat de uiteindelijke omvang van de strop voor de Belastingdienst nu nog niet precies is vast te stellen. In de eerste plaats verwacht de curator dat de opbrengsten uit de failliete boedel, die nu 6 miljoen euro bedragen, nog wel iets kunnen oplopen.

Ook is de precieze omvang van de vordering van het UWV, met wie de Belastingdienst de opbrengsten moet delen, nog niet bekend. Een voorzichtige schatting is dat het UVW minstens 4 miljoen tegoed heeft.

Misgelopen miljoenen

Het is echter onwaarschijnlijk dat er voldoende geld overblijft, om alle preferente schuldeisers te betalen. Dat betekent dat de fiscus als gevolg van het faillissement miljoenen misloopt.

Voor de gewone schuldeisers is de schade nog groter. Omdat de curator, het UWV en de Belastingdienst bij de uitdeling van het beschikbare geld in de failliete boedel voorgaan, zullen zij hoogst waarschijnlijk naar hun tegoeden van samen ruim 11 miljoen kunnen fluiten.

Lees meer over
Red Je PakketjeInstaboxBelastingdienstFaillissement