Drie banen, ziek thuis

Man die stiekem drie banen had, moet 90.000 euro terugbetalen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPMan die stiekem drie banen had, moet 90.000 euro terugbetalen
RTL

Een werknemer die stiekem fulltime voor drie woningcorporaties tegelijk werkte, is alle drie zijn banen kwijtgeraakt. Bovendien moet hij twee werkgevers samen zo'n 90.000 euro terugbetalen.

Dat blijkt uit twee gisteren openbaar geworden uitspraken van de rechtbank Den Haag.

De man trad eind 2017 in dienst van woningcorporatie Wooncompas in Ridderkerk. In de functie van 'consulent wijken' werkte hij 36 uur per week, tegen een maandsalaris van 4.560 euro bruto.

Tweede baan

Anderhalf jaar later nam de man, zonder zijn eerste werkgever daarvan op de hoogte te stellen, een tweede voltijdsbaan. Bij woningcorporatie Mooiland in het Brabantse Grave ging hij werken als regiobeheerder, tegen een maandsalaris van 4.418 euro voor 32 uur per week.

Van zijn tweede werkgever kreeg de man wel toestemming nog 8 uur in de week te werken voor Wooncompas. In werkelijkheid werkte hij daar dus 36 uur in de week. Dat ging opmerkelijk lang goed. Zijn werkgevers hadden niets in de gaten, mogelijk omdat de  werknemer in zijn functies veel buiten kantoor kon werken.

Derde baan

In oktober van 2019 meldde de man zich als gevolg van een verkeersongeval ziek bij Wooncompas, een maand later meldde hij zich ook ziek bij Mooiland. Van beide werkgevers kreeg hij tijdens ziekte zijn loon doorbetaald.

Hoewel de man bij zijn eerste twee werkgevers dus ziek thuis zat, ging hij in de zomer van 2020 doodleuk nog een derde dienstverband aan. In april van dat jaar ging hij aanvankelijk als zzp'er 8 uur in de week werken bij wooncorporatie Wooninvest in Voorburg; in juni volgde daar een voltijdsdienstverband.

Ontslag en boete voor man die stiekem twee fulltimebanen had
Lees ook

Ontslag en boete voor man die stiekem twee fulltimebanen had

Niet veel later liep de man echter tegen de lamp. Na meldingen van het pensioenfonds dat de werknemer ook bij twee andere corporaties stond ingeschreven, ontdekte zijn eerste werkgever Wooncompas dat de man er verschillende banen op na hield. In juli 2020 volgde daarom ontslag op staande voet.

Ontslag terecht

In januari 2021 oordeelde de Haagse kantonrechter al dat het ontslag door Wooncompas terecht was en dat de werkgever de man geen ontslagvergoedingen hoefde te betalen.

De kantonrechter oordeelde in die zaak dat het grondrecht op vrije arbeidskeuze 'zwaar weegt', maar ook wordt begrensd door onder andere de Arbeidstijdenwet. Ook had hij zijn nevenwerkzaamheden moeten melden aan de werkgevers en de bedrijfsarts.

Tegen die uitspraak ging de ex-werknemer in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag, maar ook die zaak verloor hij eind dat jaar. Zowel de kantonrechter als het hof erkenden destijds dat het ontslag voor de man als enige ouder die financieel voor zijn kinderen zorgde ingrijpende gevolgen had, maar zagen daarin geen reden om van het oordeel af te wijken.

Schadeclaims

Daarmee bleek de zaak echter nog niet te zijn afgedaan. Uit twee nieuwe, recente uitspraken van de rechtbank Den Haag blijkt dat in elk geval twee van de drie voormalige werkgevers een schadevergoeding van de man hebben geëist.

Zij eisen dat de man een deel van het salaris dat zij de man betaalden, teruggeeft. De eerste werkgever Wooncompas eiste een bedrag van bijna 64.000 euro, tweede werkgever Mooiland wilde ruim 37.500 euro terug.

Tevreden werkgevers

Volgens de man hoefde hij zijn voormalige werkgevers niets terug te betalen, omdat hij de werkzaamheden voor beide corporaties tot tevredenheid zou hebben verricht. Volgens hem werkte hij ook buiten kantooruren, en zou hij een deel van de werkzaamheden hebben uitbesteed. Hij wees er daarbij op dat zijn werkgevers nooit hadden geklaagd over zijn werk.

De Haagse kantonrechter voelde wel iets voor dat verweer, en oordeelde dat de man over de periode voor zijn ziekmelding geen salaris hoefde terug te betalen omdat de waarde van zijn werk niet op nul kan worden gesteld.

Toch terugbetalen

Maar voor de periode waarin de man ziek thuis zat -  terwijl hij uiteindelijk zelfs nog een derde dienstverband aanging - moet hij het door de twee corporaties doorbetaalde loon wel volledig terugbetalen.

Dat betekent dat de werknemer Wooncompas een bedrag van bijna 44.000 euro moet terugbetalen, en Mooiland ruim 37.500 euro. Ook draait de man op voor een deel van de beslag- en proceskosten van zijn ex-werkgevers, tezamen ruim 8.000 euro. Daarmee komt het totale te betalen bedrag op zo'n 90.000 euro.

Lees meer over
WooncompasMooilandOntslagArbeidsrechtLink in bioEditie NL Link in bio