Weigering afspraak met baas buiten werktijd: loon ingetrokken
Een schoonmaakster - die ziek thuis zat - weigerde om buiten haar normale werktijden een kopje koffie te drinken met haar baas. Het arbeidsconflict liep via appberichten zo hoog op dat hij besloot het uitbetalen van haar loon stop te zetten. De rechter vindt dit niet terecht.
De schoonmaakster, die sinds september 2018 in dienst was bij het bedrijf, zat sinds februari vorig jaar ziek thuis. Om haar nog wel een beetje betrokken te houden bij de zaak, adviseerde de bedrijfsarts om een keer in de week een kopje koffie te drinken.
De 44-jarige vrouw stemde daarmee in, waarna er ook een paar koffie-afspraken volgden. Eind november liep de boel spaak. De vrouw en haar leidinggevende raakten in een discussie verzeild over het tijdstip van de koffie-dates.
Discussie via de app
De leidinggevende wilde om 18.30 uur afspreken, appte hij naar de ziekgemelde vrouw. "Doordat jij nu niet kan werken pak ikzelf jouw werkzaamheden in Capelle [aan den IJssel] op. Dit kan pas als ik mijn werk in Eindhoven klaar heb", gaf de leidinggevende als reden voor het tijdstip. "Het is geen onwil maar het lukt niet anders."
De werkneemster, die in Rotterdam woont, ging er niet mee akkoord omdat 18.30 uur buiten de gemiddelde werktijden is. "Maar omdat kantoortijden tot 17.30 zijn ben ik daar wel coulant in. Dus tot 17.30 ben ik bereid/beschikbaar", appte ze terug. "Ik krijg het gevoel dat ik alleen rekening met jou moet houden, maar jij totaal niet met mij", voegde zij toe.
Dreigen met loonstop
Het appcontact escaleerde enigszins. "Ik heb uitgelegd dat we om 18.30 uur een afspraak hebben", appte de leidinggevende begin december met de opmerking dat ze al drie keer eerder op het bewuste tijdstip een koffiedate hadden gehad. "Mocht je niet op de afspraak komen, dan ben ik genoodzaakt om jouw salaris te stoppen", voegde hij toe op de ochtend van de dag van de afspraak.
De vrouw appte terug dat ze tot 17.30 zou kunnen die dag of de dag erop. "Maar [...] 18:30 is belachelijk laat. We gaan toch ook niet om 23.00 afspreken omdat dit voor mij goed uitkomt", schreef zij.
Het dreigement dat het betalen van loon wordt stopgezet, beantwoordt zij met de belofte dat zij dan 'helaas genoodzaakt [is] om juridische maatregelen te nemen'. Dat is aan dovemansoren gericht, op 5 december appt de leidinggevende dat het salaris is stopgezet. "En zal ik weer laten activeren zodra jij je weer houdt aan de re-integratieverplichting."
Te moe om te reizen
In december krijgt de vrouw geen salaris betaald, waarop zij naar de rechter stapt om het salaris van 1221,19 euro bruto op te eisen. De rechter geeft haar gelijk, blijkt uit een onlangs gepubliceerd vonnis.
Volgens de kantonrechter had het bedrijf geen goede reden om over te gaan op een loonstop. Dat de vrouw weigerde om om 18.30 uur af te spreken in Capelle aan de IJssel, is volgens de rechter niet onredelijk. Daarbij wordt meegewogen dat de vrouw ziek is en dus te moe om 's avonds nog te reizen.
Bovendien heeft het bedrijf te weinig gedaan om op een ander tijdstip af te spreken, iemand anders te sturen of desnoods een digitaal koffiemoment te houden. Dat de leidinggevende vanuit Eindhoven naar Capelle moest komen, is niet de schuld van de zieke werkneemster, voegt de rechter nog toe.
Ook juridische kosten
En dus vindt de rechtbank de loonstop onterecht, en moet het bedrijf de vrouw alsnog haar salaris en 15 procent rente over december overmaken. Ook moet het bedrijf de juridische kosten van de werkneemster vergoeden, bij elkaar opgeteld bijna net zo veel als het achterstallige loon.
De vrouw zit nog steeds ziek thuis, laat juridisch dienstverlener ARAG weten. Zij stonden de vrouw bij in de rechtszaak.