Topman Air France-KLM Smith krijgt voor miljoenen aan bonussen
Ben Smith, de topman van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, kan opgelucht adem halen. Aandeelhouders van het bedrijf, dat met miljarden aan overheidssteun overeind moest worden gehouden tijdens de coronacrisis, hebben ingestemd met zijn bonussen. En dat telt lekker op.
Het gaat om een bedrag van bedrag van 5,1 miljoen euro dat het bedrijf eerder opzijzette voor het uitbetalen van nog niet uitgekeerde bonussen, bevestigt een woordvoerder na vragen van RTL Z.
Cash en aandelen
In het bedrag zitten onder meer twee bonussen van ieder ruim 1 miljoen euro in cash. Deze waren al aan Smith beloofd, maar niet uitgekeerd omdat het bedrijf staatssteun ontving.
Datzelfde geldt voor meerdere aandelenpakketten die aan de Canadees zijn toegekend in de afgelopen jaren. In totaal gaat het om aandelen die oorspronkelijk 8,3 miljoen euro waard waren. Een deel van deze aandelenpakketten worden pas volgend jaar uitbetaald, laat de woordvoerder weten.
Toch blijft er nog een significant bedrag over. En de aandelenpakketten over de afgelopen twee jaar, met een waarde van 2 miljoen ieder. Deze mag Smith pas volgend jaar en in 2025 verkopen.
Verschil tussen uitkeren en toekennen
Het luchtvaartconcern mocht hem die bonussen eerder niet betalen omdat het steun kreeg tijdens de coronacrisis van de Franse en Nederlandse overheid. Bij KLM kregen CEO Marjan Rintel en haar voorganger Pieter Elbers in de afgelopen jaren daarom geen variabele beloningen.
Ben Smith kreeg ze ook niet, maar er werden hem door Air France-KLM wel bonussen beloofd. Waar de Nederlandse overheid bonussen helemaal verbood vanwege de staatssteunregels, interpreteerden de Fransen deze regels net iets ruimer.
Er gold namelijk alleen een verbod op het uitbetalen, zolang de staatssteun niet voor 75 procent was afgelost. Dat is inmiddels gebeurd en daarom is, ondanks het verzet van de Nederlandse overheid, de weg vrij voor het overmaken van de miljoenen aan de Canadees.
Dat verzet duurde tot en met de stemming over de beloningen voor Smith en zijn collega-bestuurders. De Nederlandse staat stemde weliswaar tegen, maar een overgrote meerderheid van 80 procent van de aandeelhouders stemde voor.
Langer topman
Er was nog meer goed nieuws voor de topman. De aandeelhouders stemden ook in met het verlengen van zijn dienstverband, met nog eens vier jaar.