Moeder van vier belandt in stacaravan na fraude van 245 euro
Het ontslag van een 39-jarige vrouw vanwege sjoemelen voor een bedrag van 245,85 euro is teruggedraaid vanwege de enorme gevolgen die dit voor haar had. Zij verloor niet alleen haar baan, maar moest noodgedwongen met haar vier kinderen naar een stacaravan verhuizen.
Deze persoonlijke omstandigheden zijn van zo'n grote invloed dat deze 'in de weg' staan van het ontslag op staande voet. Dat oordeelt de kantonrechter in een zaak die was aangespannen door de vrouw tegen haar voormalige werkgever.
Grote autodealer
Dat bedrijf, een autodealer met 35 vestigingen in Noordoost Nederland, ontsloeg de vrouw op 21 februari van dit jaar. Dat gebeurde nadat haar leidinggevende erachter kwam dat zij zelf een rekening had opgesteld voor de reparatie van haar auto in de werkplaats van het bedrijf. Op die rekening was een te laag bedrag gerekend voor de werkzaamheden.
De vrouw had één uur aan werk gerekend, goed voor een bedrag van 134,75 euro. Op de werkbon die bij de factuur hoorde stond echter dat er 4,44 uur aan de auto was gewerkt. En daar had ze inclusief personeelskorting 380,56 euro voor moeten betalen.
Zelf bonnetje schrijven
"Daardoor betaal jij welbewust te weinig voor de compensatie die jouw werkgever toekomt", schrijft het bedrijf in haar ontslagbrief. "Het bewust benadelen van de eigen werkgever ten behoeve van zichzelf nemen wij zeer ernstig op. Een ontslag op staande voet is daarvan het gevolg."
Het ontslag is ook terecht, vonnist de kantonrechter begin juni. De vrouw had best kunnen weten dat zij niet zelf een bonnetje voor haar eigen reparatie had mogen schrijven. Ze was zelfs bij een bijeenkomst eind 2022 waar haar leidinggevende de regels over dit soort zaken nog had uitgelegd.
Het verweer van de vrouw dat een collega toestemming had gegeven, is vergeefs. De bewuste collega verklaart namelijk dat dit niet is gebeurd. De vrouw geeft er verder 'onvoldoende' bewijs voor, aldus de rechter. Tot zover niks aan de hand voor het autobedrijf.
Toch gaat er een streep door het ontslag. De vrouw had namelijk op 4 januari een werkgeversverklaring gekregen, waarin de belofte werd gedaan dat haar contract voor bepaalde tijd omgezet zou worden naar eentje voor onbepaalde tijd.
Nieuw huis kopen
Dankzij die verklaring kon de vrouw een nieuw huis kopen. De eerste stap in dit proces was ook al gezet: het oude huis van de vrouw was verkocht. En ze had ook al een nieuw huis gekocht, vlak voor haar ontslag.
Die deal ging na het ontslag niet door, omdat de bank haar geen hypotheek wilde geven. En dat had ingrijpende gevolgen, de vrouw en haar gezin moesten hun oude huis namelijk wel uit.
Sinds eind mei zit ze met haar vier minderjarige kinderen in een stacaravan, zonder zicht op een nieuwe woning en vaste baan. Vanwege het ontslag heeft ze geen recht op een uitkering en haar partner is zzp'er.
En daarom had het bedrijf haar niet mogen ontslaan, oordeelt de rechter. De werkgever was namelijk op de hoogte van de verhuisplannen en had deze moeten meewegen. Haar leidinggevende, die haar ontsloeg erkent in de rechtszaal dat hij op de hoogte was, maar wilde dit niet meewegen. "Goed is goed en fout is fout", was zijn motivatie om dit niet te doen.
Achterstallig salaris
De omstandigheden kunnen goed of fout juist nuanceren, vindt de rechter. Bovendien had het bedrijf gewoon kunnen wachten tot het contract afliep halverwege april. Omdat het ontslag niet terecht is, moet het bedrijf haar nog het achterstallige salaris vanaf haar ontslag tot het einde van haar contract betalen, plus rente. De vrouw stond voor 3.443,77 euro bruto op de loonlijst.
Ook de advocaatkosten voor de vrouw, goed voor een kleine 1.500 euro, zijn voor rekening van het bedrijf. Haar eis voor een ontslagvergoeding van ruim 62.000 euro haalt het echter niet.