Geen 85.000 euro

Ontslag voor heftruckchauffeur die collega's dreigde 'kapot te schieten'

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / DPA / Angelika WarmuthOntslag voor heftruckchauffeur die collega's dreigde 'kapot te schieten'
RTL

Een 65-jarige heftruckchauffeur heeft een woedeaanval op werk duur moeten bekopen. Hij verloor niet alleen zijn baan, maar kan ook fluiten naar de door hem geëiste ontslagvergoeding van ruim 85.000 euro. De man bedreigde zijn chef met de woorden: "Ik schiet jullie kapot."

Het incident betekende het einde van zijn loopbaan bij het bedrijf, een groothandel in bouwmaterialen in het westen van Brabant. De man werkte er sinds 1 juni 1990, voor een bruto maandsalaris van bijna 3500 euro. 

Gevaarlijk rijgedrag

Tijdens zijn carrière kreeg de man al twee schriftelijke waarschuwingen, waaronder één voor gevaarlijk rijgedrag. Op 21 april van vorig jaar gebeurde dit weer. De man reed met zijn heftruck op een 'zeer bobbelige klinkerweg' en dan ook nog eens tegen de rijrichting in. 

Weigering afspraak met baas buiten werktijd: loon ingetrokken
Lees ook

Weigering afspraak met baas buiten werktijd: loon ingetrokken

Toen de leidinggevende hem daarop aansprak, escaleerde de situatie. De man werd boos, omdat hij naar eigen zeggen werd uitgescholden voor ‘eikel’ en 'klootzak'. Daarop reageerde hij met: 'Ik schiet jullie kapot.' De boodschap ging richting zijn leidinggevende en een aanwezige monteur van een ander bedrijf. 

Al eerder bedreigd

Vervolgens bood de man naar eigen zeggen meteen excuses aan, en gaf hij zijn chef een 'boks'. Daarmee was de kous voor hem af. Maar niet voor zijn chef. Volgens hem zijn er helemaal geen excuses gemaakt en was de boks alleen maar bedoeld om de situatie niet verder te laten escaleren. 

Hij voelde zich namelijk ernstig bedreigd en meldde dat direct bij zijn eigen leidinggevende. Hij was onder meer bang dat de man hem onderweg naar huis zou opwachten.

De chauffeur had hem al eerder bedreigd, alleen waren er toen geen getuigen bij. Volgens de man had de chauffeur toen gezegd dat hij uit een grote familie met boksers kwam en wist waar de chef woonde. "Wat gebeurt er als mijn vrouw alleen thuis is?"

Een afdelingschef bevestigt dat de man flink was geschrokken van het incident. "Na de situatie trof ik [naam 3] aangedaan aan, verslagen lichaamshouding, hoofd en schouders naar beneden, bang", verklaart de collega. 

Op staande voet ontslagen

De bedreigde man meldde zich samen met de monteur bij de directeur van de vestiging en zijn afdelingschef. Na kort overleg met de hr-directeur van het bedrijf, werd de chauffeur nog dezelfde dag op staande voet ontslagen.

Hij was het daar niet mee eens en spande een kort geding aan om het ontslag aan te vechten. Dat verloor hij. 

In het hoger beroep van de zaak claimt de chauffeur dat hij het niet als bedreiging bedoelde, maar als een belediging. Het gerechtshof in Den Bosch gaat niet mee in dit verweer.

Volgens de rechters is er sprake van bedreiging, ongeacht of de leidinggevende dat zo heeft ervaren. Dat er geen aangifte bij de politie is gedaan, maakt volgens de rechters ook niet uit

Verder vermoeden de rechters dat er helemaal geen excuses zijn gemaakt. De rechters wijzen de eis van de man voor het terugdraaien van het ontslag op staande voet dan ook af. Net als zijn eis voor een ontslagvergoeding van 85.753,27 euro. 

Lees meer over
RechtspraakRechtszaakOntslag