Geen eten in de pauze

Serveerster op straat nadat ze door chef-kok bij keel was gegrepen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© iStockServeerster op straat nadat ze door chef-kok bij keel was gegrepen
RTL

Een inmiddels failliet hotel uit Heemskerk moet een medewerkster een kleine 14.000 euro aan schadevergoedingen betalen. De chef-kok van het hotel intimideerde haar op grove wijze. Als dieptepunt greep hij haar met twee handen bij de keel. 

Het incident volgde op meerdere ongewenste en grensoverschrijdende acties richting de serveerster door de chef-kok van landgoed en hotel Chateau Marquette. In mei vorig jaar beklaagde de vrouw zich bij een leidinggevende over de werkdruk en de lange werkdagen. In dat gesprek vertelde zij ook dat de chef-kok haar 'geen eten gaf in de pauzes', valt te lezen in het vonnis

Twee dagen na dat gesprek, op 13 mei 2022, viel de man haar aan. Hij greep haar vast, duwde haar tegen de muur en pakte haar met twee handen bij de keel. De vrouw schrok hier heel erg van: ze was 'zeer emotioneel en overstuur'. 

Re-integratie

De general manager nam de zaak zo hoog op dat hij naar het hotel kwam om met de vrouw te praten over wat er was gebeurd. De chef-kok werd vervolgens op non-actief gesteld en hij nam een week later zelf ontslag. Daarmee was de kous nog niet af voor de vrouw: zij meldde zich ziek. 

In eerste instantie kreeg zij nog wel steun van het management van het hotel, maar dat veranderde toen haar re-integratie niet soepel verliep. Halverwege juli ging zij weer aan de slag, in de bistro van het hotel. Een maand later, na tien dagen te hebben gewerkt, meldde zij zich weer ziek.

Vrouw die tijdens ziekte tankte op kosten van de zaak onterecht ontslagen
Lees ook

Vrouw die tijdens ziekte tankte op kosten van de zaak onterecht ontslagen

De belangrijkste reden dat het misging was dat de vrouw, tegen haar verzoek in, telkens met een collega moest werken die getuige was geweest van de aanval van de chef-kok. Toen de serveerster om hulp riep, had die collega daar volgens haar niet op gereageerd. 

Doordat ze met hem moest werken, werd zij constant aan het incident herinnerd. "Hij triggert mijn PTSS-klachten enorm", mailde zij op 13 augustus aan haar leidinggevende. "Ik voel me constant onveilig en opgejaagd."

Mailtje: 'Tijd om afscheid te nemen'

Voor het management van het hotel was het eisenpakket van de vrouw voor de re-integratie niet realistisch. De mail van de vrouw werd door de directeur van het overkoepelende bedrijf doorgestuurd naar een locatiemanager, met als opmerking: "Tijd om afscheid te nemen denk ik…"

"Ja dat denk ik ook! (...) 31-10 verloopt haar contract." De vrouw kreeg op 24 september een brief dat haar arbeidscontract werd opgezegd. Tot eind oktober kreeg ze nog wel betaald, volgens haar contract van 16 euro bruto per uur voor minimaal 22,8 uur in de week. Sindsdien zit zij in de ziektewet, met een toeslag van het UWV van 257,63 euro netto per week. 

De vrouw, van wie de identiteit en leeftijd niet worden genoemd in het vonnis, legde zich er niet bij neer. Volgens haar had het hotel meer kunnen doen om het incident te voorkomen en schoot het bedrijf ook tekort bij haar re-integratie. En daarom wil zij een forse schadevergoeding, van in totaal zo'n 30.000 euro. 

Geruchten over gedrag

De rechter geeft haar gelijk. Er gingen namelijk al geruchten rond over het gedrag van de chef-kok bij zijn vorige werkgevers. En in april van 2022 meldde zich een andere werknemer met een klacht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. 

Naar aanleiding daarvan werden weliswaar meerdere gesprekken met de man gevoerd, maar zijn gedrag is niet echt aangepakt in de ogen van de rechter. En hoewel het bedrijf erg meelevend reageerde na het incident, bleef daar uiteindelijk weinig van over. 

Rechter: 'Weinig compassie'

Integendeel: het bedrijf maakte het slachtoffer nog een verwijt dat zij aangifte had moeten doen tegen de chef-kok. Dat gebeurde nadat de man bij een nieuwe werkgever opnieuw in de fout ging, waarbij vervolgens wel aangifte werd gedaan door het slachtoffer. 

Als de serveerster dat ook had gedaan, had zij erger kunnen voorkomen, volgens haar oude werkgever. "Deze opmerking getuigt naar het oordeel van de kantonrechter van weinig compassie", aldus de rechter. 

Hij veroordeelt het bedrijf tot het betalen van duizenden euro's aan ontslag- en schadevergoedingen. Het gaat daarbij om een ontslagvergoeding van ongeveer drie maandsalarissen en een schadevergoeding voor het opsouperen van haar eigen risico en omdat zij een jaar niet kan werken. 

Ook krijgt ze een schadevergoeding voor de immateriële schade. De hele gang van zaken heeft ervoor gezorgd dat de alleenstaande moeder van twee kinderen ziek thuis zit en voorlopig ook niet kan werken. Daardoor heeft ze wel recht op smartengeld, aldus de rechter. 

14.000 euro

Bij elkaar veroordeelt de rechter het bedrijf tot het betalen van bijna 14.000 euro aan de vrouw. Of dit al is overgemaakt, is niet bekend. Bij het hotel is niemand beschikbaar die kan reageren op vragen van RTL Nieuws. 

De eigenaar van de bedrijven, die onlangs failliet zijn verklaard, reageerde ook niet direct op vragen. Bij het advocatenkantoor van het slachtoffer was niemand bereikbaar.

Lees meer over
UWVOntslagRechtspraakRechtszaak