Failliet VanMoof gered door stepjesmaker Lavoie van McLaren
Fietsenmaker VanMoof heeft een nieuwe eigenaar. Lavoie, een maker van elektrische stepjes en eigendom van het Britse bedrijf McLaren Applied, heeft een deal bereikt met de curatoren van de failliete Amsterdamse fabrikant van e-bikes.
De timing van de deal valt samen met het verstrijken van de periode waarin het UWV de salarissen van de werknemers doorbetaalde. Dat doet de uitkeringsinstantie voor een periode van maximaal zes weken. Die periode verliep gisteren.
Voor een groot deel van het personeel komt de deal te laat. Van de ongeveer 700 werknemers die bij e-bikemaker VanMoof aan de slag waren tijdens het faillissement, moet verreweg het grootste deel vertrekken.
Slechts 50 tot 60 mensen zouden kunnen blijven, bevestigt vakbond CNV eerdere berichtgeving van Het Financieele Dagblad. "Dit is een dramadoorstart", vindt Chantal van Binsbergen, onderhandelaar bij de vakbond.
Intellectueel eigendom
Lavoie krijgt onder meer de intellectuele eigendomsrechten in bezit, aandelen in het Amerikaanse dochterbedrijf en de voorraad en inrichting van de winkels en het hoofdkantoor. Wat de nieuwe eigenaar heeft betaalt voor de deal is onduidelijk. In eerste instantie zal er voor 'tientallen miljoenen' in VanMoof geïnvesteerd worden, is het enige dat het bedrijf erover loslaat.
De nieuwe eigenaar is op zijn beurt weer eigendom van McLaren Applied. Niet te verwarren met McLaren Group, waar het bekende autorace-merk onder valt. McLaren Applied maakte hier weliswaar twintig jaar deel van uit, maar is inmiddels in handen van andere eigenaren.
Nog geen duidelijkheid voor klanten
De deal is overigens nog niet definitief rond. Dat gebeurt pas volgende week. Op 4 september zal dit naar verwachting gebeuren, melden de curatoren.
Kort daarna zal er ook meer bekend worden over de gevolgen voor klanten. Bijvoorbeeld of zij nog iets vergoed krijgen, als ze een bestelling niet geleverd hebben gekregen door het faillissement. Ook wordt er dan meer bekend over bij wie ze eventueel terecht kunnen voor onderhoud.
Volgens Van Binsbergen van CNV wordt vooral de merknaam overgenomen. "De doorstart is voor ons geen reden om nu groot de vlag uit te hangen", zegt de vakbondsvrouw.
Broers uitgespeeld
Een deel van de werknemers heeft in de afgelopen periode al ander werk gevonden. "Voor degenen die wel bij VanMoof kunnen blijven, willen wij van de nieuwe eigenaars graag op korte termijn weten onder welke voorwaarden zij worden aangenomen en of ze er in ieder geval niet op achteruitgaan."
Voor de oprichters, de broers Ties en Taco Carlier, is er weinig perspectief op een toekomst bij het bedrijf dat zij in 2009 oprichten. Er wordt nog gesproken over de mogelijkheid van een 'adviserende rol', maar meer dan dat zit er sowieso niet in.