Na 15 jaar

ABN Amro eindelijk voor minder dan de helft in handen van staat

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPABN Amro eindelijk voor minder dan de helft in handen van staat
RTL

ABN Amro is vanaf vandaag niet meer voor meer dan de helft in handen van de staat. De afgelopen maanden is stapje voor stapje een deel van het belang verkocht, waardoor vandaag de grens van 50 procent is doorbroken.

Dat heeft het Ministerie van Financiën bekendgemaakt. In februari kondigde het ministerie al aan dat het belang via een verkoopprogramma zou worden teruggebracht van 56,3 procent tot net onder de 50 procent. 

Opbrengst nog niet bekend

Hoeveel het plukje aandelen heeft opgeleverd dat sinds februari is verkocht, is nog niet bekendgemaakt. De details daarover volgen binnenkort, als het verkoopprogramma helemaal is afgerond. Tijdens de looptijd van het verkoopprogramma schommelde de koers tussen de 13 en de 17 euro. Als we uitgaan van het gemiddelde daarvan, 15 euro, zou de verkoop zo'n 780 miljoen euro opgeleverd hebben.

Tot vandaag leverde de verkoop van aandelen 8,16 miljard euro op. Daarnaast kocht ABN nog zelf aandelen terug ter waarde van 562 miljoen euro

In 2008 genationaliseerd

ABN Amro werd in 2008 genationaliseerd tijdens de kredietcrisis. Het toenmalige Fortis stond op omvallen, waardoor het geld van miljoenen klanten op het spel stond. Het Nederlandse deel van Fortis werd door de staat gekocht en ging weer verder onder de oude naam ABN Amro. Kosten: 21,6 miljard euro.

Vanaf dat moment was de bank in handen van de staat. In 2015 werd het bedrijf weer naar de beurs gebracht en de bedoeling was om stapsgewijs steeds meer aandelen te verkopen. Maar de laatste verkoop van aandelen dateerde, tot nu toe, alweer van 2017. Sindsdien gebeurde er niets met het staatsbelang.

Geen grote gevolgen

Hoewel de staat nu geen meerderheidsbelang meer heeft in ABN Amro verandert er ook weer niet heel erg veel. Bij de beursgang zijn er afspraken gemaakt tussen ABN en de staat. Daarin is onder meer vastgelegd dat ook als het staatsbelang tot onder de 50 procent zakt, de overheid nog een flinke vinger in de pap houdt.

Het bedrijf krijgt wel iets meer vrijheid om zelf investeringen te doen of onderdelen te verkopen. Als de waarde daarvan 10 procent of meer van het eigen vermogen van ABN bedraagt, moet de staat daarvoor goedkeuring verlenen. Dat was tot vandaag 5 procent.

Lees meer over
ABN AMROMinisterie van Financiën