Faillissementsuitverkoop

Failliet BCC sluit alle vestigingen wegens drukte en agressie in winkels

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© Hans de BruijnFailliet BCC sluit alle vestigingen wegens drukte en agressie in winkels
RTL

Elektronicaketen BCC heeft vandaag alle vestigingen moeten sluiten, omdat ze de veiligheid van het personeel en de klanten niet meer kan garanderen. Een bericht over de faillissementsuitverkoop trok hordes koopjesjagers, en dat leidde tot spanningen en agressiviteit in de winkels.

Dat meldden verschillende medewerkers van de winkelketen vandaag aan RTL Z.

Uitverkoop

BCC heeft 57 fysieke winkels met ruim duizend werknemers, en ging eind vorige maand failliet. De curatoren begonnen een faillissementsuitverkoop om de voorraden te verzilveren. Dat leidde vorige week al tot drukte in de winkels, maar nog niet tot problemen.

Failliet BCC sluit webshop, uitverkoop in de winkels
Lees ook

Failliet BCC sluit webshop, uitverkoop in de winkels

Gisteren verstuurden de curatoren echter een persbericht, waarin de faillissementsverkoop nog eens nadrukkelijk onder de aandacht werd gebracht. Dat trok grote hoeveelheden klanten aan. Veel vestigingen hadden rijen voor de deuren staan, en enorme drukte in de winkels.

Gorilla's

RTL Z zag filmpjes en foto's met lange rijen buiten, en hectische toestanden binnen. Medewerkers die anoniem willen blijven vertellen dat klanten 'als gorilla’s op de ramen bonsden', 'showmodellen van de muren rukten' en personeel bedreigden. In minstens één geval zouden er zelfs klappen zijn gevallen.

Ook tussen klanten onderling zou soms een agressieve sfeer zijn geweest. "Men gunt elkaar het laatste koopje niet", aldus een werknemer. "Dergelijke koopjesjagers zijn een heel ander publiek dan dat we normaal in de winkel krijgen", zegt een ander.

Personeelsgebrek

Wat BCC ook parten speelt, is dat na het faillissement afscheid is genomen van de tijdelijke krachten. Ook zijn vaste medewerkers al vertrokken, of hebben zich ziek gemeld. "Dan sta je opeens met slechts vijf collega's in de winkel, maar krijg je wel honderd klanten over de vloer. Dat is niet te doen", aldus een werknemer.

Gisterenmiddag besloten al ruim tien van de 57 BCC-winkels vroegtijdig te sluiten, omdat de situatie voor personeel en klanten onveilig was. Vanochtend namen vestigings- en regiomanagers het besluit om alle winkels dicht te houden. Alleen klanten die bellen en bestelde artikelen willen ophalen, worden naar verluidt nog geholpen.

"Door de extreme omstandigheden hebben wij besloten om vandaag dicht te blijven", aldus een plakkaat op de vestiging in Lelystad. "Wij kunnen de veiligheid van ons personeel door de drukte niet waarborgen."

Beveiligers

BCC-topman Caspar Klinkhamer zegt geen commentaar te kunnen geven op de situatie, omdat hij niet meer verantwoordelijk is voor het beleid. "De curatoren beslissen nu. Ik heb van hen geen enkele rol meer toebedeeld gekregen, dus je bent bij mij aan het verkeerde adres." Curatoren Joris Lensink en Thijs Hekman laten weten 'geen commentaar in de media' te willen geven.

Bronnen zeggen tegen RTL Z dat de curatoren en het management van BCC momenteel aan een oplossing werken. Mogelijk wordt bijvoorbeeld bewakingspersoneel ingehuurd om de winkelmedewerkers te beschermen.

Dan zouden de winkels nog open kunnen gaan om de rest van de voorraden te kunnen uitverkopen. Maar een opening zou op zijn vroegst voor donderdag zijn gepland.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
BCCMirage Retail GroupFaillissement