Grote zorgen

Gasprijs stijgt nog veel verder: 'Winter gaat een heel vervelende worden'

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Patricia ReheGasprijs stijgt nog veel verder: 'Winter gaat een heel vervelende worden'
RTL

De komende winter belooft voor miljoenen huishoudens een peperdure te worden. De gasprijs is weer keihard gestegen en de vooruitzichten zijn ronduit beroerd te noemen.

Vanochtend steeg de gasprijs op de beurs in Amsterdam met bijna 17 procent. Inmiddels wordt er voor een megawattuur gas 285 euro betaald door grote afnemers en energiebedrijven.

Dat is ruim drie keer zo hoog als drie maanden geleden en twaalf keer zo hoog als normaal, voor zover dat nog bestaat.

De prijsstijging van vandaag is het gevolg van nieuw gedoe rond de Nord Stream-pijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt. Onlangs kwam er al tien dagen geen gas door de leiding, vanwege regulier onderhoud. Maar de Russen hebben aangekondigd dat de kraan eind deze maand wéér voor drie dagen wordt dichtgedraaid, voor extra onderhoud.

Dat voedt de angst dat Rusland de stroom van gas naar Europa steeds verder afknijpt, als vergelding voor de sancties en de steun aan Oekraïne.

'Politiek onderhoud'

Energie-expert Jilles van den Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) gelooft niet dat er echt onderhoud nodig is. "Je hebt technisch onderhoud en politiek onderhoud. Dit is politiek onderhoud."

Dat zorgt wel voor nog hogere prijzen. En helaas voor vrijwel alles en iedereen in Europa: ze blijven op een extreem hoog niveau hangen, vertelt Van den Beukel. In de eerste plaats komt dat door de dreiging dat de Russen de kraan helemaal dichtdraaien, maar er speelt veel meer.

Want ook op de elektriciteitsmarkt is het crisis: Franse kerncentrales die uitvallen, Duitse kolencentrales die niet bevoorraad kunnen worden door de lage waterstand in de Rijn en door de droogte kan zelfs in landen als Noorwegen veel minder energie uit waterkracht opgewekt worden.

De elektriciteitsprijs is op sommige moment zó hoog, dat gas verstoken om elektriciteit op te wekken nog steeds behoorlijk winstgevend is, vertelt Van den Beukel. Daardoor blijft de vraag naar gas dus erg groot. En helaas: op de momenten dat wind en zon het laten afweten, is er dus ook geen alternatief.

Vervelende winter

De vooruitzichten voor de gasprijs zijn dan ook buitengewoon slecht voor huishoudens. "Het plafond is nog niet bereikt. De winter gaat een heel vervelende worden", aldus de HCSS-expert. De extreem hoge prijzen raken steeds meer mensen steeds harder, omdat iedereen van wie het jaarcontract of meerjarencontract afloopt nu over moet stappen naar een variabel tarief.

Om te voorkomen dat we deze winter echt zonder gas komen te zitten, zijn alle EU-landen verplicht om hun gasopslagen voor minstens 80 procent gevuld te hebben als het stookseizoen weer begint. Het Nederlandse kabinet besloot vorige week om de opslagen verder te vullen dan verplicht, om zo de kans op een tekort verder te verkleinen.

In onderstaande video zet Carien ten Have de energieproblemen op een rij. (Tekst gaat verder onder video.)

Besparen

Door de torenhoge energieprijzen, wordt het leven in ongekend tempo duurder. De inflatie is in Nederland inmiddels hoger dan 10 procent en het Centraal Planbureau verwacht dat de koopkracht van huishoudens dit jaar met bijna 7 procent daalt. Dat betekent simpelweg dat we met zijn allen armer worden.

Hoeveel pijn de inflatie doet, heb je tot op zeker hoogte ook zelf in de hand. De beste manier is om je energieverbruik zo veel mogelijk te verlagen. Maar ook in de supermarkt valt er het nodige te winnen. Lees hier een aantal tips om direct geld te besparen: