Bouwvakkers geweigerd

Felle ruzie om laatste loodjes bouw cruciale stikstoffabriek in Zuidbroek

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Corne SparidaensFelle ruzie om laatste loodjes bouw cruciale stikstoffabriek in Zuidbroek
RTL

Opnieuw gedonder met de bouw van de stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek. De fabriek is voor 97 procent af, maar er dreigt meer vertraging en extra kosten. Er is namelijk een fiks conflict tussen hoofdaannemer Air Products en bouwer Ballast Nedam, een van de onderaannemers. 

Air Products beschuldigt Ballast Nedam ervan afspraken niet na te komen. En heeft daarom in het afgelopen weekend het contract tussen de twee eenzijdig opgezegd. 

Voor een dichte deur

Het gevolg is dat zo'n 150 werknemers van Ballast Nedam voor een dichte deur stonden toen zij vanochtend weer aan het werk wilden. Vorige week deed zich al een soortgelijk incident voor. Ballast Nedam is een van de 30 onderaannemers die voor Air Products aan de fabriek werken.

Dat bedrijf reageert op zijn beurt weer verbaasd over de bouwvakkers die vanochtend vergeefs kwamen opdagen. "We begrijpen niet waarom werknemers van Ballast Nedam vandaag op de bouwplaats zijn verschenen, aangezien we hen al proactief hebben verteld dat hun contract is opgezegd en het daarom niet nodig was om naar de bouwplaats te komen", laat het bedrijf in een reactie aan persbureau ANP weten. 

De bouw van de fabriek ligt nu niet helemaal stil, alleen de werkzaamheden die door Ballast Nedam werden uitgevoerd.

Met wegvallen Russisch gas staan stikstoffabrieken mogelijk stil
Lees ook

Met wegvallen Russisch gas staan stikstoffabrieken mogelijk stil

Het bouwbedrijf uit Nieuwegein weigert zich neer te leggen bij de contractbreuk door het Amerikaanse bedrijf. Dat de bouw 'aanzienlijk' is vertraagd, is volgens Ballast Nedam veroorzaakt door 'mismanagement van Air Products'.

Te late levering

Dat bedrijf zou ook verantwoordelijk zijn voor te late levering van materieel en materialen en fouten in het ontwerp, aldus een verklaring van het bouwbedrijf, dat overigens sinds 2015 in handen is van het Turkse bouwconglomeraat Rönesans Holding. 

Bouwvakkers van Ballast mogen het bouwterrein niet op in Zuidbroek, 9 januari 2023. © Ballast Nedam / RTL Z
Bouwvakkers van Ballast mogen het bouwterrein niet op in Zuidbroek, 9 januari 2023.

Opdrachtgever GasUnie wil uiterlijk volgende week maandag een plan van aanpak van Air Products over hoe het nu verder moet. De fabriek is namelijk van groot belang om de gaswinning in Groningen af te kunnen bouwen. In de fabriek wordt met behulp van stikstof gas uit het buitenland (vaak hoogcalorisch) geschikt gemaakt voor Nederlandse gebruikers. Die zijn ingesteld op het laagcalorische gas uit Groningen. 

Volgens het ministerie van Economische Zaken heeft de vertraging van de bouw geen gevolgen voor het terugbrengen van de gaswinning in Groningen. Dat komt omdat er veel vloeibaar gas vanuit het buitenland wordt aangevoerd en omdat de vraag naar gas op dit moment relatief laag is. 

Lees meer over
Air ProductsGasunieBallast NedamGaswinningGaslevering