Minder kopen voor je geld

Inflatie vorig jaar de hoogste in bijna vijftig jaar: 10 procent

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP/Hollandse Hoogte/ Bert VerhoeffInflatie vorig jaar de hoogste in bijna vijftig jaar: 10 procent
RTL

Vorig jaar werd het leven maar liefst 10 procent duurder. De inflatie was daarmee op het hoogste punt sinds 1975.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. In 1975 was de inflatie met 10,2 procent maar nipt hoger. De inflatie over afgelopen jaar was zelfs de op één na hoogste sinds het CBS begon met meten, in 1963.

Voedselprijzen weer 14 procent hoger, wanneer houdt het op?
Lees ook

Voedselprijzen weer 14 procent hoger, wanneer houdt het op?

Inflatie betekent dat geld minder waard wordt: je kunt minder kopen met dezelfde hoeveelheid geld. Anders gezegd, voor eenzelfde aantal goederen en diensten ben je meer kwijt.

Energieprijzen

Jarenlang was de inflatie laag. Sinds 1993 waren er maar twee jaren waarin het prijsniveau steeg met meer dan 2,7 procent. Maar vanaf het vierde kwartaal van 2021 begon de inflatie aan te trekken. Toen begon de gasprijs namelijk te stijgen.

In 2022 zette die stijging door. Ook de olieprijs ging aanvankelijk omhoog. Bedrijven berekenden langzaam maar zeker de hogere energieprijzen die ze voor hun kiezen kregen door aan consumenten.

Voedselprijzen

Vanaf oktober daalt de inflatie weer wat, alhoewel deze met 9,6 procent in december nog altijd fors is.

De energieprijzen dalen inmiddels wel, maar bedrijven rekenen de hogere energieprijzen vertraagd door, waardoor bijvoorbeeld de prijzen van voedsel in de winkel nog altijd stijgen.

Zo lagen de prijzen voor voeding in december 14 procent hoger dan een jaar eerder.

In deze video legt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker uit dat de recordinflatie niet alleen door energie maar ook door centrale banken kwam: 

Armer geworden

De hoge inflatie raakt consumenten, omdat de gemiddelde loonstijging een stuk onder de 10 procent ligt en dus achterblijft bij de inflatie. "We zijn armer geworden", concludeert analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Volgens hem is inflatie moeilijk terug te brengen als deze eenmaal zo flink is opgelopen.

Versteeg vreest voor een vicieuze cirkel, waarbij werknemers vanwege de flinke inflatie hogere lonen eisen, waardoor bedrijven hun prijzen moeten verhogen omdat hun loonkosten stijgen.

Straks dalende prijzen?

Maar RTL Z-beurscommentator Hans de Geus is daar niet bang voor. Hij wijst op de dalende prijzen voor energie, vooral van gas. "Ik sta niet gek te kijken als over een maand of vijf de inflatie negatief is."

Ook Jacob Schoenmaker, eveneens RTL Z-beurscommentator, denkt dat de inflatie zal gaan dalen.

Lagere gasprijs

"Nu de prijzen voor olie en vooral gas blijven dalen, zou je verwachten dat het ergste voor wat betreft inflatie voorbij is." Vanaf januari ligt de gasprijs namelijk lager dan het niveau van dezelfde maand een jaar eerder, als de gasprijs rond het huidige punt blijft.

Al vanaf januari zullen de energieprijzen de totale inflatie flink laten dalen aldus Schoenmaker. De prijzen van voedingsmiddelen zullen dan eveneens veel minder hard gaan toenemen, denkt hij.

In onderstaande video zie je hoe het komt dat de prijzen zo veel stijgen:

Lees meer over
Hans de GeusJacob SchoenmakerCBSInflatie