'Gasprijs gaat inflatie drukken'

Voedselprijzen weer 14 procent hoger, wanneer houdt het op?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Robin UtrechtVoedselprijzen weer 14 procent hoger, wanneer houdt het op?
RTL

De inflatie daalt wel, maar in de supermarkt en bij de bakker ben je nog steeds flink duurder uit. De prijzen voor voedsel en dranken stegen met 14 procent in december zelfs nog harder dan in november. Maar door de flink gedaalde energieprijzen zullen de voedingsprijzen dit jaar fors minder stijgen, denken experts.

Het leven werd in december 9,6 procent duurder. In geen ander land van de EU stegen de prijzen zo veel. Maar de voedselprijzen in ons land namen juist nog meer toe.

Inflatie blijft torenhoog in december: 9,6 procent
Lees ook

Inflatie blijft torenhoog in december: 9,6 procent

Dat komt komt volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van statistiekbureau CBS mede doordat de prijzen van energie, die van de zomer nog hoog waren, vaak vertraagd worden doorberekend.

Producenten en winkels hebben immers te maken met duurder gas en benzine, en die prijsstijgingen kunnen ze niet helemaal voor eigen rekening nemen. Ze moeten ook winst blijven maken om te kunnen blijven bestaan.

Ergste voorbij

"Als er iets is dat voor inflatie heeft gezorgd, dan is het wel de inval van Rusland in Oekraïne, waarna de prijzen voor energie, en vooral gas, enorm stegen", aldus RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Nu de prijzen voor olie en vooral gas blijven dalen, zou je verwachten dat het ergste voor wat betreft inflatie voorbij is denkt hij. De inflatie is namelijk niets anders dan de vergelijking van de prijzen met twaalf maanden eerder.

Lagere energieprijzen

In onderstaande grafiek zie je hoeveel de gasprijs nu en in de rest van het jaar lager ligt in vergelijking met een jaar eerder, als de gasprijs op het huidige niveau zal blijven.

© RTL Z

In december was de gasprijs nog wat hoger dan een jaar ervoor, maar vanaf januari (de stippellijn) ligt de gasprijs lager dan het niveau van dezelfde maand een jaar eerder, als de gasprijs rond het huidige punt blijft.

Prijsplafond

In september kom je dan zo'n 80 procent onder het niveau van een jaar eerder uit. Maar ook al vanaf januari zullen de energieprijzen de totale inflatie flink laten dalen aldus Schoenmaker. De prijzen van voedingsmiddelen zullen dan eveneens veel minder hard gaan toenemen, denkt hij.

Ook Van Mulligen verwacht dat de energieprijzen vanaf januari fors zullen dalen, mede door het prijsplafond voor gas en elektriciteit. Daardoor zal de totale inflatie in januari en de maanden erna een stuk lager zijn, verwacht Van Mulligen.

Of de energieprijzen inderdaad rond het huidige niveau blijven is uiteraard moeilijk te zeggen.

'Inflatie blijft wel hoog'

Volgens de Europese rekenmethode viel de inflatie in Nederland in december met precies 11 procent nog wat hoger uit dan de rekenmethode die het CBS gebruikt.

Maar Van Mulligen zegt niet uit te sluiten dat dat cijfer voor Nederland in januari lager zal zijn dan de 6,7 procent van Frankrijk van december. 

"Toch blijft de inflatie nog wel even hoog, we gaan niet ineens naar 2 of 3  procent".

'Ergste prijsstijgingen in supermarkt achter de rug'

De ergste prijsstijgingen in de supermarkt zijn achter de rug, maar we zijn er nog niet, voorspelt directeur Aart van Haren van supermarktketen Vomar in gesprek met persbureau ANP.

Hij denkt dat ook dit jaar de prijzen van de boodschappen nog verder omhooggaan. "Dan baseer ik me op de inkoopprijzen. De industrie rekent aan ons ook nog steeds hogere prijzen."

'Boodschappen blijven duur'

Op lagere prijzen voor voedingsmiddelen hoeven we voorlopig waarschijnlijk niet te rekenen, zeiden experts die we eerder spraken.

De laatste tijd zijn prijsverhogingen niet volledig doorberekend aan consumenten, zodat als de prijzen wat mochten dalen, consumenten slechts ten dele zullen profiteren, denkt Nadia Menkveld, landbouw- en voedingsmiddeleneconoom bij ABN Amro.

"Supermarkten en producenten zullen eerst een deel van de pijn die zij hebben geleden willen goedmaken."

In deze video legt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker uit dat de recordinflatie niet alleen door energie maar ook door centrale banken kwam: 

Lees meer over
Editie NL Link in bioInflatie