Orde in de chaos! Waarom opruimen zo'n goed gevoel geeft
Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? In deze nieuwe rubriek 'Groen & gelukkig' geven we tips voor een duurzamer en goedkoper leven. We beginnen bij het begin: je huis leeghalen, want less is more. "Gek toch eigenlijk hoeveel bestek je in huis hebt. Of hoeveel flessen whisky?"
Blij worden van spullen wegkeilen. Dat klinkt misschien gek, maar het werkt. Hoe dat zit: we hebben onszelf de afgelopen decennia bedolven onder dingen die we helemaal niet nodig hebben, vooral kleding en spullen in huis. Uit het boek Weg met de warboel blijkt dat gemiddeld de helft (!) van de dingen in ons huis overbodig is. En die overbodige dingen staan voornamelijk in de kelder, in de garage en op zolder niets te doen.
Die overbodige spullen doen wat met je. Ze zorgen voor onrust in je hoofd, onze geest kan die hoeveelheden troep amper aan. Het levert stress, onrust en een slechte concentratie op. En dan krijg je er ook nog eens een lege bankrekening van, wat natuurlijk al helemaal niet handig is in karige tijden als deze.
Nog zo’n nadeel aan die overdosis spullen: het is bijzonder slecht voor het milieu. Want die spullen moeten worden gemaakt. Zoals een woordvoerder van Milieu Centraal uitlegt: "Voor het produceren van nieuwe producten, zit de impact op het klimaat vooral in de energie en grondstoffen. Zo vraagt de productie van een smartphone heel veel energie."
Anders kijken, minder kopen
Tijd dus, kortom, om eens grondig door die bergen meuk te gaan en kritisch te kijken wat je nu eigenlijk wel - en vooral níét nodig hebt in je leven. Om jezelf te verlossen van al die overbodige spullen. Verkoop ze, en je verdient er een leuk zakcentje mee. Geef ze weg, en je ontvangt instant karmapunten. Nog zo’n voordeel: als je gaat ontspullen, ga je vanzelf minder kopen, omdat je anders leert kijken en daardoor minder behoefte krijgt aan wat nieuws.
Als je nu denkt: ja, leuk hoor. Hoe dan? Makkelijk! Er bestaat misschien geen officieel stappenplan om je materiële obesitas aan te pakken, maar er zijn gelukkig diverse opruimexperts die allemaal hun eigen dieet hanteren - dat varieert van je halve huisraad in één keer de straat op kieperen tot maandenlang één item per dag wegdoen. Het is helemaal aan jou waar je je senang bij voelt.
Vragen om jezelf te stellen tijdens het opruimen
- Maakt dit mijn leven makkelijker?
- Word ik hier gelukkig van? Does it spark joy?
- Word ik hier beter van?
- Heb ik er meer aan dan iemand anders?
Is het antwoord 'nee'? Hup, gooi maar weg/ geef het weg/ verkoop het.
Bron: Growthinkers
Heb je eenmaal jouw ideale methode gevonden, dan kun je fluks aan de slag en zul je ontdekken hoe gek het eigenlijk is hoeveel bestek je in huis hebt. Kom je dure flessen whisky tegen die je niet te zuipen vindt en die je bewaart voor gasten - die het ook al jaren niet te zuipen vinden. Vind je onderin een diepe lade een doos batterijen die daar al rustig decennia liggen te lekken. Gênant, maar ook dat hoort bij het proces: jezelf ontdoen van die verslaafde consument die je ooit was.
Opruimvirus
En als je eenmaal bezig bent, word je geheid aangestoken door het opruimvirus. Blijk je niet meer te willen stoppen. Ga je ruimte voor ruimte langs, om vooral meer ruimte te scheppen. Begin je de voordelen in te zien van een minimalistisch bestaan. Word je overspoeld door rust, voelt je huis weer luchtig en keert de rust in je hoofd terug.
En dan, na wikken, wegen en wegdoen, zit je daar. Louter omringd door de dingen die er écht toe doen. Je pronkstukken. Is er een stuk minder te onderhouden, schoon te maken, repareren of op te ruimen. Voel je de vrijheid en het geluk van minder willen en minder om naar te verlangen. Is die drang naar kopen-kopen-kopen weg. Heb je dingen verkocht, weggegeven aan anderen die er meer aan hebben en ben jij er eindelijk van verlost. En dan besef je plots, met goedgevulde portemonnee en huppelend hart: die spullen en prullen, daar zat al die tijd al het geluk niet in.
Wat levert het op?
Dat verschilt enorm, want het ligt er maar net aan wat je verkoopt en wat niet, en voor hoeveel. Al met al kan het je een aardig zakcentje opleveren, zeker als je weet dat je je spullen voor ongeveer de helft van de originele prijs kunt doorverkopen.
Weg ermee! Deze goeroes helpen je op weg
- Wil je weten wat de impact van langer met je spullen doen oplevert voor het klimaat, lees dan dit onderzoek van Milieu Centraal.
- In de boeken Verlangen naar minder van Jelle Derckx en Weg met de warboel van Karen Kingston vind je heel veel tips hoe je van je zooi afkomt.
- In de serie van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo helpt ze anderen opruimen: Tyding Up with Marie Kondo. In de film The Minimalists zie je hoe de goede vrienden Joshua en Ryan zélf van hun spullen afkwamen (allebei op hun eigen manier).
- In de Nederlandse podcast This Tidy Life leggen Camila Valim en Didy van der Lans, opgeleid door Marie Kondo, uit hoe je een opgeruimd huis én leven krijgt.