Gezondheid

Zo word je net als Wies 'n beetje leuk ouder: 'Trek je sokken en schoenen staand aan'

Door Linda Samplonius··Aangepast:
© Ester GebuisZo word je net als Wies 'n beetje leuk ouder: 'Trek je sokken en schoenen staand aan'
RTL

Wies Verbeek (58) vindt het op zich niet erg dat ze ouder wordt, maar ze wil wel zo lang mogelijk gezond en fit blijven. Want zonder kwaaltjes is het leven tenslotte fijner. Daarom ging ze op zoek naar een manier om zo leuk mogelijk oud te worden.

Als mensen denken aan ouder worden, dan denken ze vaak als eerste aan het verval. De rimpels, de haren die dunner worden en langzaam hun glans en kleur verliezen, de beperkingen van een lichaam dat minder snel gaat dan voorheen. Verval hoort onmiskenbaar bij ouder worden.

Maar wijsheid ook. En levenservaring. Kennis. Want het leven wordt écht leuker als je de vijftig bent gepasseerd, zegt journalist Wies Verbeek (58). Ze voelt zich zelfverzekerder, weet beter wat ze wil en leeft meer in het nu. Zo kan ze nog wel twintig jaar door. Het liefst zo fit mogelijk, daarom heeft ze talloze onderzoeken gelezen over ouder worden.

We worden steeds ouder en gezonder: is 70 het nieuwe 65?
Lees ook

We worden steeds ouder en gezonder: is 70 het nieuwe 65?

Je kan haar met recht een expert op het gebied van gezond ouder worden noemen. "Wist je dat gehoorverlies in verschillende onderzoeken in verband wordt gebracht met dementie?" vraagt ze. "Als mensen minder gaan horen, stellen ze een bezoekje aan de audicien vaak uit. Maar een hoogleraar neuropsychologie vertelde me dat het juist belangrijk is dat je er op tijd bij bent. Je voorkomt geen dementie met een hoortoestel, maar het verkleint de kans wel."

Verbeek is zelf geen wetenschapper, laat dat duidelijk zijn, maar ze heeft meer dan tachtig wetenschappers en gezondheidsexperts gesproken. Al haar opgedane kennis heeft ze gebundeld in het boek 'n Beetje leuk ouder worden. Ze is zelfs naar Japan gevlogen om te kijken hoe het er in het land van de vergrijzing aan toegaat.

Bloeddruk meten in de supermarkt 

"Daar kun je je bloeddruk meten in de supermarkt en bij de groenteafdeling staan diëtisten die vragen beantwoorden over groenten en fruit en voedingsadvies geven", vertelt Verbeek. De Japanse overheid moet wel, een derde van de bevolking is boven de zestig jaar en dat is een enorme belasting op de gezondheids- en ouderenzorg. "De overheid is daar veel met preventie bezig en een gezonde levensstijl zie je overal in de maatschappij terug."

Verbeek wilde ook aan preventie doen en vroeg haar huisarts of ze een bloedtest kon laten doen, om te kijken hoe het ervoor stond met haar cholesterol en bloedwaardes en of ze wellicht aan de bak moest als het niet in orde was. "De huisarts vroeg: 'Heb je klachten dan?' Die had ik niet, ik voelde me kerngezond. Dus stuurde ze me weg. Logisch misschien, als je elke vijftigplusser gaat testen ben je maandenlang bezig. En het is duur."

Maar Verbeek ziet ook de voordelen van preventief onderzoek: "Als je weet wat je bloeddruk is, of je overgewicht hebt of een te hoog cholesterol, dan kun je een op maat gemaakt gezondheidsplan maken. Gezonde ouderen kost de overheid uiteindelijk minder geld." Dit feitje checkte ze bij de Gezondheidsraad, maar volgens die organisatie leiden algemene gezondheidschecks niet per se tot gezondheidswinst, dan wel financiële winst.

Toch zit de overheid zeker niet stil en is er een thuistest in de maak voor het vroegtijdig opsporen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade. Als de proef die nu bezig is goed verloopt, kan over vijf jaar begonnen worden met een nationaal bevolkingsonderzoek onder 50- tot 75-jarigen.

Geen garanties

In de tussentijd heeft Verbeek alvast een groot aanbod testen geprobeerd, van drogisterijen, apotheken en van commerciële organisaties online. Over die laatste is ze overigens niet heel enthousiast. "Bij veel commerciële organisaties word je vaak niet goed begeleid of de testen zijn niet goed doordacht." Er zijn wel goede testen. Verbeek adviseert om altijd naar een CE-keurmerk en de daarbij horende vier cijfers te kijken. "Dan weet je dat het aan de Europese richtlijnen voldoet."

"Het leven is sinds mijn vijftigste ontzettend leuk."© Petra Hoogerbrug
"Het leven is sinds mijn vijftigste ontzettend leuk."

Die testen kunnen inzicht geven in je waardes en leefstijl, maar het geeft geen garantie voor gezonder ouder worden. Het is niet altijd makkelijk je levensstijl om te gooien. "Ik heb te veel stress, dat weet ik en dat is niet gezond. Maar ga dat maar eens goed aanpakken. Iemand die te veel eet weet ook dat het niet gezond is, maar je hebt niet zomaar van de ene op de andere dag je eetpatroon omgegooid."

Perfecte balansoefening

Toch hoopt Verbeek met haar boek bewustwording te creëren. Er staan 101 feitjes en weetjes in over ouder worden. Er is veel te lezen over beweging en dat bijvoorbeeld twee uur sporten niet per se beter is dan als je op een dag regelmatig opstaat en loopt. "Het zijn de kleine dingen waarmee je veel bereikt. Ik doe mijn telefoongesprekken bijvoorbeeld zoveel mogelijk lopend of staand."

Deze tip was misschien wel heel makkelijk. De volgende is bij minder mensen bekend: "Bijna iedereen gaat zitten om zijn sokken en schoenen aan te doen. Maar het is de perfecte balansoefening om dit staand te doen. En mensen hebben als ze uit de douche komen de neiging ergens tegenaan te leunen om hun tenen af te drogen. Wat als je dat ook staand doet?"

We maken het onszelf volgens Verbeek zonder dat we het merken veel te makkelijk. "Maar als je gewezen wordt op dit soort tips, kun je heel eenvoudig andere keuzes maken."

Zoals 'brisk walking' bijvoorbeeld in plaats van gewoon lopen of hardlopen. "Het is nu een hype, maar er zijn dan ook vele onderzoeken die aantonen hoe goed deze manier van wandelen is. Het is eigenlijk gewoon flink de pas erin en je armen gebruiken. Je hartslag gaat omhoog, maar je kunt nog wel praten. Het is niet alleen goed ter preventie van mogelijke ziektes, ook je brein is erbij gebaat."

De tips in het boek van Verbeek lopen uiteen van voeding, geheugentrainingen tot uitleg over je gehoor en ademhalingsoefeningen. "Wist je dat als je door je neus ademt veel meer zuurstof binnenkrijgt dan door je mond? Het ondersteunt ook het immuunsysteem beter en verkleint de kans op apneu en snurken. Je hoeft in je leven niet altijd grote aanpassingen te doen voor een groots effect. Een verbetering kan al in zoiets kleins zitten als ademhalen."

Uiterlijk verval

Verbeek kan nog wel even doorgaan. Ze lepelt vol enthousiasme de ene na de andere tip op. "Het minder leuke gedeelte van ouder worden is het uiterlijke verval, de verzakkingen. Maar ouder worden heeft ook echt voordelen. Ik sta steviger in mijn schoenen. Ik heb mijn eigen bedrijf opgericht en heb zelfs een boek geschreven. Het leven is sinds mijn vijftigste ontzettend leuk. Daarom zit ik er niet op te wachten dat ik over tien jaar allemaal klachten krijg en doe ik er dus alles aan om zo fit en gezond mogelijk te blijven."

Het boek 'n beetje leuk ouder worden van Wies Verbeek ligt nu in de boekhandels en is ook online te bestellen.

Een paar tips uitgelicht:

  • Kalium is goed voor de bloeddruk. Door gewoon keukenzout te vervangen door kaliumzout verhoog je niet alleen de kaliuminname, maar verlaag je ook de zoutinname.
  • Wereldwijd zijn er ruim 350.000 gezondheidsapps. Om je slaap te meten, je moedervlek te checken of je hartslag in de gaten te houden. Weten of jouw gezondheidsapp betrouwbaar is? Kijk op GGDappstore.nl
  • Sporten, wandelen of een paar oefeningen doen voor het ontbijt le­vert heel veel op. Het zorgt voor een betere vetverbranding én geeft je meer energie.

Bron: ’n Beetje leuk ouder worden

Lees meer over
GezondheidOuderdomUiterlijke verzorgingBoeken