'Mijn zoon (8) verklapt het geheim van Sinterklaas'
De achtjarige zoon van Imke weet dat Sinterklaas niet bestaat en vertelt dit door aan andere kinderen. Daar is Imke niet blij mee.
Sinds kort weet haar zoon de waarheid, zegt Imke. "We hebben hem op het hart gedrukt het Grote Geheim niet aan andere kinderen te vertellen, maar nou hoor ik van mijn zus en van een moeder op het schoolplein dat hij dit tóch aan hun jongere kinderen heeft verklapt. Daar baal ik van, we hadden een afspraak gemaakt en daar houdt hij zich niet aan. Hoe zorg ik ervoor dat hij dit voortaan wel doet?"
Een achtjarige snapt sommige dingen prima, maar is ook nog gewoon echt een kind, zegt Dave Niks van De Familiepsycholoog: "Een geheim bewaren kan een kind best goed, tot dat ze in het moment en in hun emotie – 'Ik weet iets wat jij niet weet' - toch hun mond voorbijpraten. Dat is dan geen kwade opzet om iets te verpesten voor een ander."
De psycholoog raadt aan om het gesprek aan te gaan: "Vraag je kind hoe hij het zou vinden als iemand hem dat had verteld terwijl hij nog geloofde, hoe had hij zich dan gevoeld? Dit is een moment waarop je jouw kind kan leren dat hij invloed heeft op de gemoedstoestand van een ander."
'De relatie tussen oorzaak en gevolg moeten kinderen gaandeweg nog leren.'
Toch moeten we niet te veel van kinderen verwachten, zegt Niks: "De relatie tussen oorzaak en gevolg moeten ze gaandeweg nog leren. Je kunt ze uitleggen dat ze zich aan afspraken moeten houden, maar een preek hierover beklijft vaak niet, want kinderen leven heel erg in het hier en nu. Ze zijn flexibel en veerkrachtig, maar ook onvoorspelbaar."
"Hoe consequenter je als ouder bent in de gehele opvoeding – bijvoorbeeld dat een afspraak ook echt een afspraak is in jullie gezin – hoe groter de kans is dat je kind zich hieraan houdt."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.