Groen & Goed Geld

Van (cadeaus) ruilen komt huilen? 'Het maakt mensen echt heel gelukkig'

Door Franke van Hoeven··Aangepast:
© iStockVan (cadeaus) ruilen komt huilen? 'Het maakt mensen echt heel gelukkig'
RTL

Liever zijn voor je portemonnee én de planeet, hoe doe je dat? Elke week geven we duurzame bezuinigingstips. Deze week: swappen (ook wel: ruilen).

Lang geleden, toen wij mensen nog geen bankpasjes of munten hadden, had je twee opties als je iets wilde hebben: of je ging het zelf zoeken en vinden, of je probeerde het te ruilen. Had jij kippen, dan ruilde je jouw eieren voor die goddelijke paddenstoelen die je buurvrouw had geplukt, bijvoorbeeld. Omdat sommige dingen meer waard waren dan andere, stapten mensen op een gegeven moment over op ruilmiddelen die iedereen graag wilde hebben, zoals schelpjes. Zo werd 'geld' geboren.

Geld is natuurlijk hartstikke handig, maar dat betekent niet dat ruilen helemaal uit de gratie is geraakt. Als je iets ruilt, houden de spullen hun waarde en je hoeft er geen geld op toe te leggen. Zeker in economisch woelige tijden, als geld minder waard wordt, zoals nu, wordt ruilen weer populair.

'Als je het handig aanpakt, kun je een derde besparen op je boodschappen'
Lees ook

'Als je het handig aanpakt, kun je een derde besparen op je boodschappen'

Nog meer voordelen van ruilen, behalve dat je geld bespaart: je raakt op een makkelijke manier van je oude spullen af. Ga je naar een ruilbeurs, dan heb je ook nog eens geen last van levertijden of stress om verloren pakketjes. Bovendien is het nog duurzaam ook, want er hoeft niets opnieuw gemaakt te worden.

Swappen met Sint

Eigenlijk ideaal dus, óók voor de feestdagen. Zeker speelgoed leent zich er goed voor. Kinderen spelen er vaak maar tijdelijk mee, en is dan nog te mooi om zomaar weg te gooien. Elif Algu, een van de oprichters van Swap Sint, bedacht het concept 'speelgoed ruilen voor sinterklaas' toen ze zelf na een sinterklaasavond letterlijk struikelde over het speelgoed in huis.

Algu: "Ik had echt even zo’n moment dat ik dacht: waar zijn we mee bezig? Ik zag ineens in dat wat wij doen, altijd maar kopen, niet zo logisch is. Dat het anders en makkelijker kon. En dat ruilen ook nog eens beter voor het milieu was, maakte het een win-winsituatie."

Algu begon een speelgoedruilmarkt op school. Dat werd een groot succes. Ze besloot vaker een ruilmarkt te organiseren en op een gegeven moment kwam het idee om heel Nederland aan het 'swappen' te krijgen. Algu: "Ik heb een website opgetuigd en een uitgebreide handleiding geschreven hoe je zelf een ruilmarkt organiseert. Inmiddels hebben we een heel trouwe community van vrijwilligers door het hele land. Zij hebben allemaal aan de groei van Swap Sint bijgedragen."

Corona gooide roet in het eten, maar dit jaar is het weer volle bak. Er is dit jaar veel interesse voor de sintruilmarkten, merkt Algu. Aan de ene kant ziet ze gezinnen die weinig te besteden hebben, maar er zijn ook steeds meer ouders die wel nieuwe spullen kunnen betalen, maar daar geen zin meer in hebben. Algu: "Ik sprak laatst iemand, die tegen me zei: 'Er zijn op dit moment zoveel crisissen, ik durf het niet eens meer om met heel veel nieuwe cadeaus aan te komen zetten."

Roze piano

Net als bij kringloopwinkels en tweedehands platforms blijken ook de sintswapruilbeurzen een ware schatkamer te zijn. Algu: "Je weet nooit wat je gaat tegenkomen, het verrast telkens weer. Het meest opvallende dat we ooit aangeboden kregen, was een roze piano. Geen speelgoedpiano, maar een echte!"

Kortom: best leuk om eens te proberen, toch? Heeft Algu nog tips als mensen een ruilbeurs willen organiseren? "Op de website kun je een toolkit aanvragen. En houd onze socials in de gaten, daar gaan we tips delen van andere ruilmarktorganisatoren, zodat we van elkaar kunnen leren."

De kracht, aldus Algu, zit ’m met name in de kleinschaligheid: "Met drie mensen heb je al een ruilmarkt. Het kan groot, maar ook klein, dat kost weinig inspanning." En daarvoor krijg je wel heel veel leuks terug: "Het maakt veel mensen echt gelukkig."

Wat levert het op?

Je ruimt je oude spullen op, krijgt er iets 'nieuws' voor terug, je hoeft er niets voor te betalen én spaart het milieu. Win-win-win, wij houden ervan!

Ruilen? Probeer het hier

Zelf een ruilfeestje organiseren? Snelle tips & tricks

  1. Zoek een gezellige ruimte om je markt te organiseren. Wil je meer mensen uitnodigen dan je huis aankan? Vraag eens rond in de buurt of iemand kan helpen.
  2. Zorg voor een duidelijk thema, zodat niet iedereen met totaal andere spullen komt aanzetten. Dus bijvoorbeeld: kinderkleren, kerstspullen of keukenmateriaal.
  3. Zorg ervoor dat iedereen een maximaal aantal spullen meeneemt zodat het overzichtelijk blijft. Kwaliteit over kwantiteit.
  4. Bepaal de (nieuw)waarde voor te ruilen spullen. Als de een met spullen van 5 euro komt aanzetten en de ander van 200, wordt ruilen op gelijkwaardig niveau moeilijk.
  5. Presenteer alles mooi: aan hangers, aan een rek, op een mooie tafel.
  6. Heel grote spullen zijn verboden.
  7. Leuke digitale invites maak je o.a. via Evite of Canva.
  8. Lekkere hapjes en drankjes en wat gezellige muziek maken de boel nog leuker.
  9. Wil je iets ruilen? Stel de eigenaar vragen: hoe komt hij/zij eraan? Waar gedragen en hoe vaak? Waarom wil hij/zij er nu vanaf?
  10. Bedenk wat je met overgebleven kledingstukken doet. Breng ze bijvoorbeeld naar een kringloopwinkel. 

Bronnen: Mommoneymap, Sustainyourstyle

Lees meer over
Groen & Goed GeldSinterklaasSpeelgoedKleding