'Mijn dyslectische dochter vindt zichzelf dom'
De negenjarige dochter van Eline heeft naar alle waarschijnlijkheid dyslexie. Dit maakt haar erg onzeker op school. Hoe kan Eline haar zelfverzekerder maken?
Het gaat Eline erg aan het hart om haar dochter zo met zichzelf en school te zien worstelen. "Anna heeft veel moeite met lezen en schrijven, er wordt dyslexie vermoed dus daar wordt ze nog op getest. Op school krijgt ze nu extra hulp en begeleiding van een externe leerkracht die hierin is gespecialiseerd."
"Ik merk dat mijn dochter zich hiervoor schaamt, ze wil niet anders zijn dan de andere kinderen en noemt zichzelf 'stom en dom'. Dat breekt mijn hart. Hoe kan ik haar hierin helpen?"
Het is niet onlogisch om onzeker te zijn over iets waar je moeite mee hebt en wat anderen wel makkelijker afgaat, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Het is belangrijk dat je dit voor je kind erkent, dus benoem dat je ziet dat zij zich dommer voelt en dat het inderdaad fijn zou zijn als het lezen en schrijven haar ook makkelijk zou afgaan."
"Koppel haar leerprobleem los van wie ze is: ze hééft dyslexie, maar ís het niet. Kijk samen naar wat ze wel kan in plaats van zich steeds met anderen te vergelijken. Benoem dat ze nu al dat ene boekje makkelijker leest dan een tijdje terug. Dat andere kinderen al drie niveaus verder zijn, boeit dan helemaal niet. Vier de succesmomenten."
'Zoek samen met je kind op welke beroemdheden ook dyslectisch zijn.'
Benadruk ook dat dyslexie jouw kind helemaal niet hoeft te beperken, tipt Bobeldijk: "Zoek samen op welke beroemdheden ook dyslectisch zijn. Vaak zijn dat succesvolle, creatieve mensen. Laat je kind inzien dat iedereen een ander talent heeft, niemand is overal goed of overal slecht in."
"Zeg dat je haar gevoel heel goed snapt, maar dat je graag wilt dat zij ziet wat ze allemaal wél kan. Als ouder wil je heel graag haar onzekerheid wegnemen, maar ieder mens wordt gevormd door tegenslagen. Ook die maken je tot wie je bent."
Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.