De opvoedkwestie

'Hoe vertel ik onze zoon dat wij gaan scheiden?'

Door Anne Broekman··Aangepast:
© iStock'Hoe vertel ik onze zoon dat wij gaan scheiden?'
RTL

Bij Kelly is de kogel door de kerk: na jaren aanmodderen gaan zij en haar man uit elkaar. Maar hoe vertelt ze dit nieuws aan haar zesjarige zoon?

Kelly is niet over een nacht ijs gegaan, zo vertelt ze: "We hebben van alles geprobeerd, ook relatietherapie, maar het gaat gewoon niet veranderen. Onze slechte relatie heeft me al zoveel energie en tranen gekost, dat wil ik niet meer. We hebben dus besloten om te gaan scheiden. Maar hoe vertel ik dit aan onze zoon, die van zichzelf al erg gevoelig en onzeker is? Ik voel me er nu al schuldig over en wil dit graag goed aanpakken."

'Mijn dyslectische dochter vindt zichzelf dom'
Lees ook

'Mijn dyslectische dochter vindt zichzelf dom'

Het schuldgevoel is het eerste wat Kelly moet laten varen, zegt kindercoach Janina Dubbeld van praktijk De Vuurtoren: "Jullie hebben er alles aan gedaan en als het niet meer werkt, werkt het niet meer. Dat is oké. Het cliché dat kinderen veerkrachtig zijn is waar, en dat is misschien een troost. Vertel het nieuws samen en vanuit de wij-boodschap. Kinderen zijn loyaal aan beide ouders en het is zaak het hem op dit vlak niet ingewikkelder te maken dan noodzakelijk. Dus breng het als een gezamenlijk besluit, dan hoeft hij niet te kiezen."

Ook is het volgens de coach belangrijk om je kind duidelijk te maken dat het niets met hem te maken heeft en dat hij niets had kunnen doen om dit te voorkomen. "Kinderen hebben de neiging te denken dat scheiden hun schuld is. Houd het kort en bondig. Vertel dat jullie van hem houden, dat jullie uit elkaar gaan en dat het niet zijn schuld is. Punt. Hij is te klein voor meer informatie, bovendien is dit al genoeg om te verhapstukken."

'Rouw bij kinderen komt en gaat, het uit zich zacht en luid.'

Dan valt er nog iets te zeggen over de plek waar je het nieuws brengt, zegt coach Dubbeld. "Sommige deskundigen geven aan dat het goed kan zijn om het te vertellen op neutraal terrein, zoals een speeltuin waar je niet vaak komt. Dit maakt het makkelijker om niet steeds aan dit moment herinnerd te worden."

"Geef aan dat het voor jullie allemaal verdrietig is en dat jouw kind dit gerust mag laten zien, en dat jullie samen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Geef hem ruimte om vragen te stellen. Niet alleen tijdens het vertellen, maar ook de maanden of jaren na jullie scheiding. Houd ook rekening met een zeer vlakke reactie ('Mag ik nu weer gaan spelen?') of juist met heftige emoties. Rouw bij kinderen komt en gaat, het uit zich zacht en luid. Geef hem ruimte om dit een plek te geven."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op 'Volgen'.

Lees meer over
De opvoedkwestieGezinEchtscheidingKind