Francien: 'Ik blijk een alzheimerenthousiasteling'
De dood hoort bij het leven, al staan we daar liever niet te lang bij stil. Denk jij wel eens na over de soundtrack van je leven? Elke week geeft een lezer een inkijkje in diens slotakkoord. Omdat muziek je laat voelen tot in je diepste vezels, op de mooie momenten en de verdrietige. Francien (54) uit Helmond is manager op een zorgboerderij voor ouderen en schreef twee boeken over dementie.
Welk nummer wil je sowieso laten horen op je eigen afscheid?
"Home van Michael Bublé."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Waarom juist dit nummer?
"Het gevoel dat je naar huis wil, kennen we allemaal wel. De weemoed naar thuis, als je op een plek bent waar je je niet prettig voelt. Mijn schoonvader kreeg de ziekte van Alzheimer en zei soms dat hij naar huis wilde, ook als hij al thuis was. Dat raakte me zo. Dan zei ik: 'Kom, we gaan naar huis'. Ik gaf zijn jas aan en maakte een ommetje, om daarna samen weer thuis te komen. Daar knapte hij van op.
In de auto naar huis, toen ik weer eens bij hem was geweest, hoorde ik dit nummer op de radio en deze tekst verwoordt zo mooi dat gevoel. Het verlangen naar 'thuis', naar een plek waar je jezelf kan zijn. We hebben dit liedje ook gedraaid op de uitvaart van mijn schoonvader en hij staat dus ook op mijn eigen lijstje.
Bij dementie zien we zo vaak alleen nog de diagnose en niet meer de mens die iemand nu is. Bij mensen met dementie gaat het gevoelsleven bijvoorbeeld enorm vooruit, ze voelen heel veel aan. Zo’n verlangen om naar huis te gaan, kan dan heel sterk zijn. Ik kijk dan graag hoe ik daarbij kan helpen."
En wat zegt het over je leven?
"Ik was assurantieadviseur, zat in de sales en dat ging prima, maar toen we merkten dat het langzaam misging bij mijn schoonvader vroegen we ons wel af: wat nu? Hij bleek dementie te hebben en kon niet goed meer voor zichzelf zorgen. Maar hij zei ook: als ik naar een verzorgingstehuis moet, dan duw je me de dood in. Dat wilden we ook niet. Hij wilde per se thuisblijven en ik ben samen met mijn schoonzus voor hem gaan zorgen. Drie dagen in de week ik, drie dagen in de week zij en dan nog één dag een zorghulp.
Ik ontdekte dat er een persoonsgebonden budget beschikbaar was voor mantelzorg en ik voelde: dit wil ik doen. Dus heb ik mijn baan opgezegd en ging ik om de dag naar mijn schoonvader. ‘s Morgens namen we zijn dag door, we gingen even naar de stad en boodschappen doen, en ik hielp hem met douchen en alles wat hij nodig had. Hierdoor kon hij thuis blijven wonen tot zijn dood. Ik heb ontzettend veel van die periode geleerd. Hoe kijkt hij nou naar dingen? Hoe denkt hij? Ik ontdekte dat ik dementie heel boeiend vond en ben er over gaan leren.
Natuurlijk was het weleens zwaar, maar door de samenwerking met mijn schoonzus en de zorghulp ging het prima. Uiteindelijk heeft het me op een heel nieuw pad in mijn leven gebracht. Ik heb me om laten scholen en van dementiebegeleiding mijn werk gemaakt. Ik heb er twee boeken over geschreven en werk nu op de zorgboerderij waar mijn schoonvader destijds naar de dagbesteding ging. Mooi hoe zo’n verdrietige situatie ook een fijn nieuw hoofdstuk heeft ingeluid."
Waar luister je het liefst naar muziek?
"Altijd als ik in beweging ben. In de auto en als ik wandel, al doe ik dat laatste ook steeds vaker met een podcast. Op de fiets luister ik ook wel muziek. Van Slam FM tot Nederlandstalig. Ik houd van heel veel, behalve van hardrock."
Hoeveel lijstjes heb je op Spotify?
"Een stuk of vier, maar alle mooie nummers zet ik in één verzamellijst en die zet ik dan op shuffle. Wat ik hoor, maar tips die ik ergens lees bewaar ik graag om later nog eens te luisteren."
Wat is je guilty pleasure?
"De MixMarathon op vrijdagmiddag op Slam FM vind ik echt fantastisch. Heerlijk die uptempo muziek, het geeft me echt een festivalgevoel. Positive dancevibes to the max!"
Meedoen?
Welk nummer moet er op jouw uitvaart worden gedraaid? En wat zegt dat over jouw leven? Wil je meedoen aan deze rubriek, mail dan je verhaal naar hanneke.mijnster@rtl.nl