Maatpak

Kleding van eeuw geleden weer populair door Peaky Blinders

Door Editie NL··Aangepast:
© EditieNLKleding van eeuw geleden weer populair door Peaky Blinders
RTL

Het vijfde seizoen van Peaky Blinders staat sinds vrijdag op Netflix. De serie, over een groep gangsters uit Birmingham, blijkt een grote inspiratiebron op modevlak te zijn. De kledingstijl van de mannelijke hoofdpersonages is erg populair.

Iemand die zich duidelijk door de serie heeft laten inspireren, is Maarten van Heugten. "De mannen in Peaky Blinders spreken me aan. Ik wil laten zien dat we een tikkeltje eigenwijs en onbevreesd mogen zijn. Dat stralen deze pakken uit." Toch draagt hij niet elke dag een volledig pak. "Het ligt natuurlijk aan de situatie. Bij een formele gelegenheid past een bretels of een jas met tweed. Maar als je dat dagelijks aantrekt, kom je niet meer geloofwaardig over."

"Deze pakken worden lang niet meer alleen op verkleedfeestjes gedragen"

Peaky Blinders speelt zich af in Engeland, tijdens het Interbellum. De maatpakken, in de stijl van de jaren '20 en '30, zijn tegenwoordig weer helemaal hip. "Deze pakken worden lang niet meer alleen op verkleedfeestjes gedragen", zegt Marcus van Beek, van pakkenmerk Urban Bozz tegen Editie NL.

Recordaantal kijkers voor eerste aflevering Peaky Blinders
Lees ook

Recordaantal kijkers voor eerste aflevering Peaky Blinders

Ook worden er hele bruiloften in het thema van Peaky Blinders georganiseerd. "De bruidegom wordt dan natuurlijk in het mooiste pak wordt gehesen." Of er daarna ook een flinke vechtpartij uitbreekt, is de vraag.

Joris van Velzen, schrijver en oprichter van mannensite Man Man, ziet de populariteit van de serie ook terug in het modebeeld. "Mannen willen steeds meer opvallen. Daardoor kiezen ze snel voor een mannelijke serie die ze erg aanspreekt." Toch is het volgens hem niet verstandig om na een avondje bingewatchen meteen een volledig kostuum aan te schaffen. "Probeer het in stapjes op te bouwen en kijk wat voor jou werkt. Het gaat erom dat je je eigen stijl ontwikkelt."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
NetflixMode