Voorgeleiding

Verdachten aanslag Peter R. de Vries langer vast

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsVerdachten aanslag Peter R. de Vries langer vast
RTL

De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, blijven twee weken langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris zojuist bepaald.

De verdachten zijn Kamil E., een 35-jarige Pool uit het Gelderse Maurik en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. G. is de vermoedelijke schutter, E. zou de chauffeur zijn geweest. Het duo zit in volledige beperkingen, dat houdt in dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Door die beperkingen kan er nog niet meer informatie met de buitenwereld worden gedeeld.

Ze werden vandaag voorgeleid bij de rechtbank in Amsterdam. Daar kwamen ze vanmiddag rond 13:00 uur aan:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Hoogzwangere vrouw

Over de twee verdachten kwam de afgelopen dagen langzaam maar zeker steeds meer informatie naar buiten. Volgens onder meer de Volkskrant is Kamil E. een Poolse klusjesman die sinds enkele maanden in het Gelderse Maurik woont, samen met zijn hoogzwangere vrouw en twee kinderen. 

Verdachte Kamil E.
Verdachte Kamil E.

E. zou in het verleden vaker met de politie in aanraking zijn gekomen en zou vorige week nog zijn aangehouden op verdenking van een bedreiging. Ook zou hij volgens een Poolse tv-zender in zijn eigen land gezocht worden wegens betrokkenheid bij berovingen en diefstallen. 

So you think you can dance

Delano G. is een aspirant-rapper uit Rotterdam, die opgroeide in de buurt van Tiel. Hij deed onder meer mee aan het tv-programma 'So you think you can dance' en richtte een eigen muzieklabel op. Ook hij kwam eerder regelmatig in aanraking met justitie. 

Verdachte Delano G.
Verdachte Delano G.

Volgens De Telegraaf zou G. bovendien een volle neef zijn van de veroordeelde Jaouad W., een kopstuk in de organisatie van Ridouan Taghi. Die is hoofdverdachte in het Marengo-proces, waarin De Vries diende als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B.  

De Vries (64) werd dinsdagavond na een optreden in RTL Boulevard neergeschoten in de buurt van het Leidseplein en ligt nog altijd met zware verwondingen in het ziekenhuis. Hij vecht daar voor zijn leven.

Verklaring familie

Zoon Royce de Vries schreef woensdag namens de familie op Twitter dat 'de grootste nachtmerrie' werkelijkheid was geworden. "Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden."

In RTL Boulevard werd gisteren een verklaring voorgelezen van de familie van De Vries. Daarin stond: "De situatie van Peter is op dit moment ongewijzigd. Veel blijft onzeker. Er zal tijd overheen gaan voordat er meer duidelijkheid komt. Wij zijn blij met de goede zorg die hij krijgt."

Lees meer over
Peter R. de VriesAanslag op Peter R. de VriesAmsterdamTielMaurikRotterdam