Carolien Spoor over moederschap: 'Zorgeloos in Nederland'

Door RTL Boulevard··Aangepast:
Carolien Spoor over moederschap: 'Zorgeloos in Nederland'
Van onze partner Cordaid

Actrice Carolien Karthaus-Spoor (33) praat in gesprek met zangeres Do (40) openhartig over haar eerste jaren als moeder. Ze beviel vier jaar geleden van Otis en vorig jaar van Elias. Helaas ging haar eerste bevalling niet zonder slag of stoot.

"Dat was voor mij echt een reality-check dat we in Nederland zn goede ziekenhuizen hebben"

Tijdens haar bevalling van haar eerste kindje kwamen de weeën van Carolien niet goed op gang en gingen de waardes van haar baby te hard achteruit. Daarom werd ze meteen naar de operatiekamer gebracht voor een spoedkeizersnede. "Toen werd ik meteen met m'n neus op de feiten gedrukt dat een bevalling niet altijd in één keer goed verloopt. Dit was voor mij echt een reality-check dat we in Nederland zulke goede ziekenhuizen hebben, dat ik daar gelijk terecht kon en dat ik op een fijne manier Otis ter wereld heb kunnen brengen." 

De actrice realiseert zich meer dan ooit dat we hier in Nederland een goede gezondheidszorg hebben. "Ik ben me wel echt bewust van het feit dat we hier zo ontzettend gezegend zijn met een prachtig zorgsysteem dat jonge moeders helpt met het eerste jaar." Do begrijpt het verhaal van Carolien maar al te goed. De zangeres maakte onlangs namelijk een reis voor Cordaid naar Oeganda om daar zelf enkele klinieken te bezoeken. Daar zag ze met haar eigen ogen hoe jonge  kinderen daar vaak niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

Kimberley Klaver: 'Eerste verjaardag Julius was echt een mijlpaal'
Lees ook

Kimberley Klaver: 'Eerste verjaardag Julius was echt een mijlpaal'

Overigens stond Carolien vroeger niet bepaald te popelen om telkens met haar kids naar het consultatiebureau te gaan, maar daar denkt ze nu compleet anders over: "Je staat er helemaal niet bij stil dat het zo'n privilege is, dus de volgende keer denk ik: yes, hij mag een prikje!"

Help 15.000 kinderen naar hun eerste verjaardag

Wereldwijd sterven elke dag meer dan 10.000 kinderen al voor hun eerste verjaardag. Terwijl dit in veel gevallen voorkomen had kunnen worden met eenvoudige medische zorg. RTL Boulevard en Cordaid komen daarom samen in actie voor goede basisgezondheidszorg voor kinderen in de meest arme gebieden ter wereld, zodat meer kinderen hun eerste levensjaar halen en veel meer kans hebben om gezond op te groeien.

Kom daarom ook in actie! SMS KAARSJE naar 4004 of doneer via cordaid.nl. Als je ‘KAARSJE’ sms’t naar 4004 krijg je een berichtje terug met daarin een linkje. Via deze link kun je heel makkelijk en snel een eenmalige donatie doen.

Ben je trouwens benieuwd geworden naar de reis van Do in Oeganda? Meer daarover vertelt ze in onderstaande video: 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
Carolien Karthaus-SpoorDo [Dominique Rijpma van Hulst]Cordaid