van verbanning naar prinses

Delphine doet haar verhaal: hoe haar leven veranderde in een hel

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPDelphine doet haar verhaal: hoe haar leven veranderde in een hel
RTL

Vanavond wordt de eerste aflevering van 'Delphine: Mijn verhaal' uitgezonden bij de Belgische zender 'Eén'. In de driedelige documentaireserie over het leven van Delphine van Saxen-Coburg (53), de buitenechtelijke dochter van koning Albert (87), vertelt de prinses over hoe ze verbannen werd naar Londen, het moeilijk had op school en hét geheim moest bewaren.

"Hij gedroeg zich als een vader: hij was er als ik het nodig had en ik kon hem bellen als ik wilde"

Delphine is nog maar acht jaar oud als ze om voor haar onduidelijke redenen wordt verbannen uit België en een nieuw leven moet opbouwen in Londen. Op dat moment weet ze nog niet dat prins Albert haar vader is. Wat ze wél weet, is dat de prins vaak op bezoek komt en een 'goede vriend' van haar moeder, Sybille de Selys Longchamps, is.

Als de aap eindelijk uit de mouw komt, is Delphine 17 jaar oud. Door de leugens en spanning presteert ze slecht op school en als ze het verhaal hoort over haar echte vader, moet ze het geheim met zich meedragen als een dekmantel. Als Delphine het centrum van het koninklijk schandaal wordt zodra de piepjonge journalist Mario Danneels als klokkenluider fungeert, wordt ze wereldwijd voorpaginanieuws. Vanaf dat moment verandert haar leven in een hel.

Prinses Delphine vertelt voor eens en altijd haar verhaal in docu
Lees ook

Prinses Delphine vertelt voor eens en altijd haar verhaal in docu

Wat Delphine als 17-jarige niet weet, is dat ze nog 31 jaar verborgen, genegeerd en vernederd wordt voordat België officieel een prinses rijker is. In de serie vertelt Delphine voor het eerst haar verhaal. Dit zijn de opmerkelijke, pijnlijke en emotionele momenten uit het eerste deel van de serie. 

Delphine's leven is een aaneenrijging van leugens

Als haar moeder met Jacques Boël trouwt in de jaren '60, weet ze al snel dat het een ongelukkig huwelijk wordt. Sybille vlucht naar haar vader die voor de ambassade in Griekenland werkt. Albert had destijds eveneens een ongelukkig huwelijk met Paola en is niet bij Sybille weg te slaan als hij haar voor het eerst ontmoet. Hij verklaart zelfs zijn liefde aan haar, maar het is in eerste instantie niet wederzijds. De gekwetste prins vertrekt de volgende dag, maar blijkt smoorverliefd. Als ze elkaar later opnieuw ontmoeten, springt de vonk toch over. 

Na negen miskramen tijdens haar huwelijk met Jacques dacht Sybille dat geen kinderen kon krijgen. Het tegendeel wordt bewezen toen de relatie met Albert serieuze vormen aannam en ze zwanger raakte. Ze verzon zelfs trucjes om niet aan te komen, zodat ze de waarheid kon verbergen en haar ex-man Jacques, met wie ze niet meer samen was, kon verleiden én laten geloven dat Delphine zijn dochter was. 

De vreselijke herinneringen aan kerst

Ze was altijd alleen met haar moeder en Albert, waardoor Delphine zich als kind alleen voelde zonder broers en zussen. Haar ergste herinneringen zijn die aan 25 december, de dag waarop Delphine kerst moest vieren met Jacques. "Ik verstopte me onder bed zodat ze me niet in de auto zouden duwen. Mijn moeder dwong me dan en duwde me zijn auto in", vertelt ze snikkend. "Dan zei ze: 'Het is de wet. Je moet met hem mee.'" Veel aandacht schonk hij niet aan haar. Hij moet ergens vermoed hebben dat ze niet zijn wettelijke kind is, waardoor hij haar achterliet bij zijn personeel. 

De armen van Albert

Sybille en Albert hebben 18 jaar lang een affaire. In die tijd reizen ze vaak - met en zonder Delphine - en spenderen ze veel tijd samen. Zo zijn Delphine's fijnste herinneringen aan Albert die - ver weg van de buitenwereld - haar in zijn armen terug naar het appartement bracht en in bed legde. Dat fysieke contact is iets wat haar moeder niet kan geven: ze heeft moeite met mensen aanraken en knuffelen. Dat maakte Delphine droevig.

School als dekmantel

De moeder van Delphine richtte een school op. Saillant detail: de school heeft twee leerlingen, Delphine en een zoontje van een vriendin van Sybille. De school is een dekmantel voor het web aan leugens. Op die manier kon ze Delphine afscheiden van de buitenwereld, zodat ze geen vrienden mee naar huis kon nemen die Albert zouden herkennen. "Ik kon niemand vertrouwen", verklaart Sybille. Daar kwam een einde aan toen zowel Sybille als Albert hun scheidingen afbliezen en ze naar Londen vertrok.

Daar bloeide Delphine op, nadat ze zich niet langer hoefde te verstoppen. 

Eenzame tijden in de gouden kooi

Als de affaire tussen Albert en Sybille abrupt stopt en ze even later met de machtige aristocraat Anthony Cayzer trouwt, wordt het leven van Delphine zo mogelijk nóg eenzamer. Ondanks de rijkdom waarin ze verkeerde, voelde ze zich niet op haar gemak bij het vele personeel en het alleen moeten ontbijten in bed. "Helaas voelde ik me extreem geïsoleerd en eenzaam. Iedereen om me heen loog. Onze relatie veranderde - ik kon mijn moeder niet zo vaak zien als voorheen. Ik voelde me niet aanvaard." 

Via een geheime telefoonlijn kon Albert contact houden met Sybille over Delphine. Hij wilde graag weten hoe het met haar ging. "We belden vaak met elkaar", vertelt Sybille. "We voelden zo'n diepe liefde voor elkaar." 

Bijna overleden door eetprobleem

Tijdens deze ongelukkige jaren is Delphine 14, 15 jaar oud. Ze ontwikkelt anorexia en hoewel ze het afschuwelijk vond om mager te zijn, kon ze op deze manier ergens controle over houden. Op haar vijftiende wordt de ziekte Delphine bijna fataal. "De dokters zeiden tegen mijn moeder dat mijn hart het zou begeven. Er bleef haast niks meer van mij over."

Destijds kwam Albert speciaal over om zijn zieke dochter te bezoeken. "Zijn bezoek deed me goed. Hij pakte het subtiel aan. Ik herinner me dat we een goede tijd hadden samen. Hij gedroeg zich als een vader: hij was er als ik het nodig had en ik kon hem bellen als ik wilde."

De ommekeer komt zodra Delphine gaat studeren aan de Chelsea School of Arts. "Ik geloof dat mijn kunst mijn leven heeft gered", vertelt ze. Tijdens haar tijd aan de kunstacademie bloeit ze op: het grote geheim is naar buiten gekomen en via haar kunst weet ze haar verhaal te vertellen. "Het hielp vast ook mijn anorexia te genezen. Na drie jaar hard werken had ik mijn diploma op zak."

Haar nieuw verworven bekendheid levert Delphine een plekje op in de Vlaamse versie van Dancing With The Stars. Royaltydeskundige Marc van der Linden vindt daar wat van. 

De laatste twee afleveringen van Delphine: Mijn verhaal zijn de komende weken te zien op Eén. 

Lees meer over
Koning Albert IIDelphine Boël