sham-bala

Giel Beelen reageert op uit handel nemen Shambala in podcast

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPGiel Beelen reageert op uit handel nemen Shambala in podcast
RTL

In zijn podcast 'Off the Record' bespreekt Giel Beelen (44) de roddels, intriges en belangrijkste nieuwtjes uit de muziekindustrie. Zelf was de radio-dj deze week ook volop in het nieuws vanwege zijn omstreden kruidenmiddel Shambala - en dat laat hij dan ook niet onbesproken in de nieuwste aflevering.

"Nu heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, een autoriteit, dus daar ga ik niets tegen zeggen, besloten dat het niet mag"

"Ik had heel graag Shambala willen schenken, maar het is gewoon champagne geworden - waar je overigens ook hele gekke dingen van kan krijgen als je het te veel neemt", opent Giel de eerste aflevering van zijn nieuwe podcast, die hij wekelijks samen maakt met zangeres en presentatrice Nance Coolen en presentator voor Omroep MAX & NPO Radio 5 én oud Idols-jurylid Henkjan Smits.

Eerder deze week besloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het drankje uit de schappen te halen omdat de ingrediënten een risico voor de gezondheid kunnen zijn. Gebruikers kunnen last krijgen van onder meer hallucinaties en verlamming, zo meldde de autoriteit eerder deze week na onderzoek. Op serieuzere toon vervolgt de radiomaker: "Ik dacht wel: laat ik het in godsnaam maar benoemen, het is Off the Record en in Off the Record bespreken we toch alles even off the record."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Giel Beelen neemt kruidenmiddel Shambala uit de handel
Lees ook

Giel Beelen neemt kruidenmiddel Shambala uit de handel

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over Shambala gedaan, waarna de NVWA een onderzoek instelde. Het middel kwam in oktober aan bod in consumentenprogramma Radar. Voedselexperts en een farmacoloog bekritiseerden het mengsel en ook Giel, die het drankje op de markt bracht met de intentie anderen te helpen, kwam aan het woord. Hij kon toen niet duidelijk maken in welke verhouding de ingrediënten precies in het drankje zitten.

"Nu heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, een autoriteit, dus daar ga ik niets tegen zeggen, besloten dat het niet mag. Dat het gevaarlijk is als je het heel veel neemt", reageert Giel, om vervolgens snel het onderwerp af te sluiten: "Nogmaals: het is klaar. We hebben champagne, proost."

In Shambala en in een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP, zit harmine, harmaline en tetrahydroharmine. Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden.

Ook eenmalig gebruik in een dosering zoals vermeld op de verpakking kan schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel en kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk. John van den Heuvel was in RTL Boulevard eerder al kritisch over het middel:

Lees meer over
Giel Beelen