voice gebruiken

Creatief directeur LINDA. is trots op vrouwen die aangifte deden

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© Marc de GrootCreatief directeur LINDA. is trots op vrouwen die aangifte deden
RTL

LINDA. is 'ontzettend blij en trots' dat de twee vrouwen die zich eerder bij het blad meldden inmiddels aangifte hebben gedaan. In een verklaring laat creatief directeur Jildou van der Bijl (50) weten dat het blad in 2020 inderdaad twee vrouwen had gesproken over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij 'The voice of Holland', waarover de 'Volkskrant' vrijdag berichtte.

"We zijn ontzettend blij en trots dat deze twee dappere vrouwen inmiddels aangifte hebben gedaan en dat hun ervaringen een podium hebben gevonden, waardoor deze praktijken gestopt kunnen worden"

De krant kwam met een artikel waaruit blijkt dat het blad in juni 2020 'concrete signalen' kreeg van seksueel grensoverschrijdend gedrag door rapper Ali B. LINDA. sprak toen met twee vrouwen die hier naar eigen zeggen mee te maken hadden gehad. Een van hen, een oud-deelnemer van The Voice, zei door de rapper te zijn verkracht. De verhalen hebben het blad niet gehaald omdat de hoofdredactie het bewijs 'te mager' vond. Vorige week donderdag kwam het onlineprogramma BOOS, van Tim Hofman, met een uitzending over de misstanden.

Linda wist al eerder van beschuldigingen misbruik door Ali B
Lees ook

Linda wist al eerder van beschuldigingen misbruik door Ali B

"Onze research liep dood, maar de vrouwen wilden graag dat hun verhalen openbaar gemaakt zouden worden, om patronen te doorbreken. Na overleg met de vermeende slachtoffers is door ons contact gezocht met Tim Hofman", aldus Jildou. "In een persoonlijk gesprek samen met de twee jonge vrouwen zijn in maart 2021 de getuigenissen overgedragen aan hem en zijn redactie. We zijn ontzettend blij en trots dat deze twee dappere vrouwen inmiddels aangifte hebben gedaan en dat hun ervaringen een podium hebben gevonden, waardoor deze praktijken gestopt kunnen worden."

Volgens de creatief directeur was Linda de Mol op de hoogte van de verhalen en de gesprekken. "Linda de Mol wist van ons contact met de vrouwen, dat dit anoniem gemeld was en zeer vertrouwelijk was. Ook zij heeft zich gehouden aan deze vertrouwelijkheid." Tegen de ex-partner van de presentatrice voormalig The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen, liggen inmiddels ook verscheidene aantijgingen.

Het programma BOOS, dat een aflevering maakte over mogelijke misstanden bij programma The Voice, kreeg berichten binnen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een regisseur van het programma, bandleider Jeroen Rietbergen en coaches Ali B en Marco Borsato. Eerder zei John de Mol, die The Voice lange tijd produceerde en heeft bedacht, dat hij nog maar één keer een melding had gekregen van grensoverschrijdend gedrag bij het programma. Die melding ging over Jeroen, die toentertijd de vriend was van Linda. Maar LINDA. kreeg volgens de krant dus al in 2020 aanwijzingen voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Ali B.

Lees meer over
Linda de MolJildou van der BijlJohn de MolAli BJeroen RietbergenMarco BorsatoThe Voice Of HollandSeksueel grensoverschrijdend gedragBOOS