Ruben maakt erfgenaam blij met 'teleurstellende' erfenis: 'Geld is geld'
In het jaar 2000, op 84-jarige leeftijd, overlijdt Giacome Philippine Antoinette Meijs-Degens. Zij laat een erfenis na van ruim 12.500 euro. De erfgenaam? Die heeft het geld nog nooit ontvangen. Ruben Nicolai (46) gaat op zoek naar de rechtmatige erfgenaam. Zijn zoektocht loopt via een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis: de Birmaspoorweg, bijgenaamd de Dodenspoorlijn.
"Het komt allemaal in de pot"
Giacome is in 1916 geboren in Amsterdam en overleden in 2000, in Den Haag, op 82-jarige leeftijd. Al snel blijkt dat de man van de erflater, Hendrik, een oorlogsslachtoffer is. Hij overleed in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan een ziekte. Vooral een historisch centrum in Brabant heeft meer informatie over Hendrik Meys. Daar leert Ruben dat Hendrik in dienst heeft gezeten in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger en dat hij in Nederlands-Indië in de bosbouw heeft gewerkt.
Uiteindelijk heeft Hendrik als krijgsgevangene een tijd in het Thaise kamp Kinsyuk doorgebracht. Ook blijkt hij aan de Birmaspoorweg, ook wel de Dodenspoorlijn genoemd, te hebben gewerkt. Dat is de spoorlijn tussen Nong Pladuk in Thailand en Thanbyuzayat in Myanmar, in de Tweede Wereldoorlog van 1942-1944 aangelegd in door Japan beheerst gebied. De Japanners dwongen geallieerde krijgsgevangenen en dwangarbeiders dit werk te doen. In de kampen wemelde het van ziektes zoals cholera, malaria en tyfus. Honderdduizend mensen stierven tijdens het aanleggen van de Dodenspoorlijn. Hendrik was één van hen.
Dan vindt Ruben een overlijdensadvertentie van Giacome, in De Telegraaf. Hij gaat naar het kantoor van de krant om meer informatie te krijgen. Daar leert de presentator dat Giacome en Hendrik geen kinderen hadden. Na meerdere stukgelopen leads, gaat Ruben naar de begraafplaats. Maar daar vindt hij geen grafsteen met de naam die hij zoekt. Sterker nog, hij leert dat het graf van Giacome alweer is opgeruimd.
In het stadsarchief van Amsterdam ontdekt Ruben dat Giacome Chansonnière, ook wel zangeres, was. Een deskundige op het gebied van het theatervak vertelt Ruben dan dat beide ouders acteur waren. Zij vertrokken samen naar New York. Daar hebben zij geprobeerd door te breken, maar na een aantal jaar keerden zij terug naar Rotterdam.
Wanneer Ruben ontdekt dat Giacome geen zussen of broers heeft, wordt duidelijk dat de erfenis naar neven of nichten van haar gaat. Na navraag in het stadsarchief van Rotterdam krijgt Ruben de naam van één nicht: Hermina. Later blijkt dat zij is overleden, maar ook dat ze drie kinderen heeft gekregen. Van één van hen vindt Ruben een naam.
Met een kleine omweg komt Ruben in Eemnes terecht, bij Herman de Jonge. Een achterneef van Giacome. Als blijkt dat Giacome nog veel meer neven en nichten (en dus achterneven- en nichten) had, betekent dat dat er meerdere erfgenamen zijn. "Ik heb geen weet van haar bestaan gehad", aldus Herman.
Herman, die bij Ruben aan tafel zit, krijgt uiteindelijk 394,29 euro als erfenis. "Geld is geld", zegt de erfgenaam daarover. "Het komt allemaal in de pot." Met toestemming van Herman kan Ruben ervoor zorgen dat al het geld op de juiste plek terechtkomt.
Afleveringen van De Erfgenaam gemist? Bekijk de uitzendingen hier terug.
De Erfgenaam is elke woensdagavond om 20.30 uur te zien op RTL 4.