OM start strafrechtelijk onderzoek naar aangiften The Voice
Het Openbaar Ministerie stelt verder strafrechtelijk onderzoek in naar aanleiding van de aangiften die zijn gedaan wegens wangedrag bij onder meer 'The voice of Holland'. Het OM meldt dat de in totaal vijf aangiften tegen vier personen zijn onderzocht en beoordeeld en er is besloten verder strafrechtelijk onderzoek te doen. Eerder werd bekend dat er aangifte is gedaan tegen oud-coaches Ali B (40) en Marco Borsato (55), een regisseur en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen (51).
"Een gedegen strafrechtelijk onderzoek naar de aangiften van cliënten is de enige juiste beslissing"
Het parket Noord-Holland is tegen een van de vier een onderzoek gestart na een aangifte van een zedenfeit dat kort voor de uitzending van het onlineprogramma BOOS, waarin de misstanden bij de talentenjacht aan het licht kwamen, is gedaan. Dat vermeende incident zou zich niet bij The Voice hebben afgespeeld. Ook het onderzoek naar twee andere aangiften tegen deze persoon leidt het parket Noord-Holland. Het onderzoek naar de zaken tegen de andere drie verdachten neemt het parket Midden-Nederland voor zijn rekening.
Het OM noemt geen namen van verdachten, maar het is bekend dat er tegen vier prominente ex-medewerkers van het programma aangifte is gedaan: Ali B, Marco Borsato, Jeroen Rietbergen en een regisseur. Het strafrechtelijk onderzoek moet uitwijzen of zij voor de rechter moeten verschijnen. Ali B ontkent tot nu toe alles. De rapper wordt komende maand voor het eerst verhoord.
De politie zal de komende periode onderzoek doen en getuigen en verdachten horen. Na de afronding van het onderzoek, dat naar verwachting 'geruime tijd' zal duren, beslist het OM of de verdachten zullen worden vervolgd.
In januari deden in BOOS meerdere vrouwen hun verhaal over vermeend wangedrag achter de schermen bij The voice of Holland. Het RTL 4-programma werd per direct van de buis gehaald en producent ITV stelde een onafhankelijk onderzoek in.
Advocaat Sébas Diekstra, die vier oud-kandidaten bijstaat, laat in een reactie weten dat zijn cliënten 'opgelucht' zijn dat er nu een beslissing is genomen over het vervolg in de zaak. "Een gedegen strafrechtelijk onderzoek naar de aangiften van cliënten is de enige juiste beslissing en doet recht aan wat hen is overkomen.’"
Diekstra zegt dat zijn cliënten hopen dat nog meer slachtoffers zich zullen melden bij de politie. "De afgelopen maanden hebben wij direct en indirect contact gehad met meerdere vrouwen die slachtoffer zijn geworden van serieuze zedenfeiten rondom het televisieprogramma, maar die de stap naar de politie niet of nog niet willen zetten. Als deze en ook andere slachtoffers nu zien dat er zorgvuldig strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan naar de verschillende feiten kan dat misschien het vertrouwen geven om zelf ook aangifte te doen van wat hen is overkomen.’"