Het spoor bijster

Claudia de Breij en Thierry Baudet reageren op stopzetten NS Publieksprijs

Door ANP/RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPClaudia de Breij en Thierry Baudet reageren op stopzetten NS Publieksprijs
RTL

Claudia de Breij (47) vindt dat mensen die niet om kunnen gaan met vrije, eerlijke verkiezingen daar misschien maar niet meer aan mee mogen doen. Dat laat de schrijfster in een korte reactie weten op het nieuws dat de NS Publieksprijs, waarvoor ze was genomineerd met het boek 'Amalia', niet meer wordt uitgereikt. "Laat je niet van de wijs brengen", zegt de komiek. "Dit gaat over veel meer dan een wedstrijd: dit gaat om democratie." Ook andere auteurs reageren.

"Hoezo dan? Ik wil heel graag opheldering"

Claudia bedankt in een video op Instagram de mensen die op haar of een van de andere genomineerden heeft gestemd. "Je hebt laten zien dat je liefde hebt voor het boek, voor de schrijver, liefde voor de creativiteit en het idee van vrije eerlijke verkiezingen begrijpt. Misschien moeten we mensen die daar niet mee om kunnen gaan, ook niet meer mee laten doen aan vrije, eerlijke verkiezingen."

NS Publieksprijs na gesjoemel met stemmen niet uitgereikt
Lees ook

NS Publieksprijs na gesjoemel met stemmen niet uitgereikt

De schrijfster zegt dat het 'goede nieuws' is dat literatuur, cultuur en kunst geen wedstrijd is. "Die boeken zijn er. Je kunt vandaag naar de boekhandel of naar de bibliotheek. Je kunt één van die boeken of een ander prachtig boek halen, je verplaatsen in de denkwereld van een ander in alle vrijheid en je niet laten beperken door de onzin hier omheen."

Organisator CPNB maakte eerder woensdag bekend dat de NS Publieksprijs dit jaar niet wordt uitgereikt omdat er op grote schaal met de stemmen is gemanipuleerd. Daardoor kon een eerlijke uitslag niet meer worden gegarandeerd.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Naast Cluadia waren ook Susan Smit, Esther Verhoef, Suzanne Vermeer, Annejet van der Zijl en Michael Pilarczyk genomineerd. Ieder jaar kan er ook een vrije keuze worden ingevoerd. 

Thierry Baudet, die onlangs onthulde dat hij een complotdenker is, denkt dat er meer aan de hand is. Op Twitter reageert hij: "Nu hebben ze (de organisatie, red.) gezegd: 'We kunnen niet garanderen dat het stemproces eerlijk is gegaan.' Maar ze geven daar helemaal geen uitleg bij. Hoezo dan? Ik wil heel graag opheldering. Ik vind het heel erg raar."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De uitreiking van de NS Publieksprijs mag dan geschrapt zijn de literatuur krijg je er niet onder, stelt Susan Smit, die was genomineerd met haar boek De heks van Limbricht. "Voor ons is het nu afgelopen, maar leesplezier, literatuur en kunst kan niemand klein krijgen", zegt de schrijfster op Twitter. Ook bedankt ze iedereen die op haar gestemd heeft.

Michael Pilarczyk is 'er nog steeds stil van' dat de NS Publieksprijs niet wordt uitgereikt. Dat zegt de schrijver in een videoboodschap waarin hij reageert op het besluit van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). 

"Om half elf vanmorgen kreeg ik een bericht van de Stichting CPNB dat de NS Publieksprijs helaas is gecanceld", zo zegt Pilarczyk. "Dat is jammer. Ik was er stil van en eerlijk gezegd ben ik er nog steeds stil van." De schrijver was een van de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs. Hij maakte kans met zijn boek Master Your Mindset. Pilarczyk sluit zijn boodschap af met een positieve noot. "Mijn dank gaat vooral uit naar alle lezers die het boek hebben gelezen. Ik schrijf niet voor een prijs, ik schrijf voor jou, de lezer". Hij geeft wel toe dat hij het "natuurlijk" heel leuk had gevonden om de prijs te krijgen. "Maar het gaat mij erom dat het veel gelezen wordt."

Lees meer over
Claudia de BreijThierry Baudet