Zo bereiden onze sporters zich voor op Tokio 2021 (áls dat doorgaat)

"Er kan zoveel gebeuren in een paar jaar. Als de Spelen helemaal niet doorgaan, zorgt dat wel voor onzekerheid." Dat zegt Anne Meulendijks (26), dressuuramazone. Zij zou met haar paard Avanti waarschijnlijk voor het eerst meedoen aan de Olympische Spelen. "Het is mijn grootste droom, daar blijf ik alles voor geven."
Net als al die andere sporters baalde Meulendijks als een stekker toen de Spelen werden uitgesteld. Vandaag zou het spektakel beginnen. Ze begreep het natuurlijk ook. Uitstel dus, nog geen afstel. Al kan dat ook nog komen. Hoe Meulendijks met die onzekerheid omgaat? "Ik wil gewoon nog meer leren, nog beter worden. Ik probeer het toch maar te zien als iets positiefs, maar ik baal er wel van, ik had het al een paar jaar in mijn hoofd."
'Ik wil beter dan ooit worden'
Als we haar spreken, is Meulendijks net aangekomen op Marbella. Toch maar even ertussenuit, nu het nog mag. Ze trainde zich dit seizoen een slag in de rondte bij het centrum van Anky van Grunsven, "Ik ben daar echt nog lang niet uitgeleerd", zegt ze. "Ik zie dit nu als een leerjaar, als alles weer aan gaat trekken wil ik op wedstrijden beter dan ooit zijn."
Het zouden de eerste Spelen van Meulendijks moeten worden. Een man met meer ervaring is schermer Bas Verwijlen (36). Ver in de toekomst kijken doet hij niet ("Leeftijd is maar een getal"), maar zich plaatsen voor de Spelen van Parijs in 2024 is geen vanzelfsprekendheid. Voor Tokio stond hij er wel heel goed voor.
Verwijlen: recruiter en schermer tegelijk
Verwijlen brengt deze coronadagen door in Italië. Zijn vrouw is Italiaans, ze zijn bij familie. In tegenstelling tot andere sporters is Verwijlen geen fulltime professional. "Ik ben vanuit hier ook gewoon aan het werk. Verder zijn we hier ook lekker aan het trainen." Het beroep van Verwijlen: recruiter, bij de politie.
Het is meteen de grootste uitdaging voor Verwijlen. Hij had alles geregeld voor werk en voor zijn gezin (hij kreeg onlangs een tweede kind) zodat hij onbezorgd op jacht kon naar een medaille in Tokio. "Ik kon het allemaal net regelen met ouderschapsverlof en vakantiedagen, noem het allemaal maar op. Ik moet nu gaan kijken hoe ik het voor volgend jaar ga regelen."
Trainen, trainen, trainen
Verwijlen maakt zich geen zorgen dat de Olympische Spelen volgend jaar ook niet doorgaan. "Ook als er nu een tweede golf komt, is er nog voldoende tijd om het te regelen. Al is het wel erg vervelend om te horen dat het nu weer de mindere kant op gaat. Ik blijf gewoon goed trainen, we zien het wel."
'Zet een doel dat je zelf in de hand hebt'
Volgens sportpsycholoog Mark Schuls zijn er grof gezegd twee verschillende soorten sporters en hoe ze omgaan met de huidige situatie. De vooral prestatiegerichte sporters, en de sporters die zich vooral richten op progressie. "Voor die eerste groep is de situatie waarschijnlijk moeilijker. Zij hadden zich helemaal gefocust op dit evenement."
Altijd met doelen blijven werken, is het advies van de psycholoog. "Doelen die je zelf in de hand hebt. Verbeteren op fysiek vlak, op technisch vlak, de eigen ontwikkeling voorop zetten. Langzaamaan zullen er later dan wel weer wedstrijden op de agenda komen waar je je op kunt richten."
Sporters die naar de Spelen gaan, zijn niet voor niets zo goed, zegt Schuls. "En vergeet niet dat dit voor sommigen zelfs een voordeel is. Ze kunnen een jaar langer stappen maken."
Maar voor de meer ervaren sporters zijn er andere uitdagingen, ziet Schuls ook. "Andere plannen, zoals bijvoorbeeld het krijgen van een kind, moeten worden uitgesteld. Het gezinsleven staat nog een jaartje langer in dienst van de sport. Dat kan zwaar zijn. Ook worden sporters steeds blessuregevoeliger als ze ouder worden."
Iemand die als geen ander weet hoe je de allerbeste van de wereld wordt (en blijft), is Dorian van Rijsselberghe. Hij domineerde in meerdere surfklasses en won twee gouden medailles, in Londen (2012) en in Rio de Janeiro (2016). De enige die hem uiteindelijk versloeg, was de man met wie hij jarenlang trainde: Kiran Badloe. Van Rijsselberghe is nu gestopt, maar hij zou Badloe klaarstomen om ook tijdens de Spelen de allerbeste te zijn.
'Het doel behalen, koste wat kost'
Van Rijsselberghe over de huidige situatie: "Je hebt twee opties. Bij de pakken neerzitten, of je blijft scherp en je gaat door. De topsporters die ik ken willen koste wat kost hun doel behalen. Daarom zijn het ook topsporters."
Hij kan Badloe nu niet fysiek helpen naar een gouden medaille. Van Rijsselberghe stopte met surfen, en gaat zijn conditie nu niet een jaar langer op peil houden. Hij gaat andere manieren zoeken om te helpen: "Op mentaal vlak en op coachend gebied kan ik zeker wat bijdragen."
Even schakelen is het wel, ook omdat het doorgaan van de Spelen ook in 2021 niet zeker is. "Ik vind het vervelend om te zeggen, maar ik heb mijn twijfels", zegt hij. Van Rijsselberghe woont in Californië, en daar is het virus net als op veel andere plekken in de wereld nog flink aanwezig. "Maar ik gun het alle sporters wel heel erg, het is een prachtig evenement."
Nog één tip dan. En voor die uitspraak blijft hij dicht bij zijn eigen sport: "Ga flexibel om met veranderingen, zoek oplossingen voor problemen die er zijn, en vooral: vaar mee met de wind."