WK-kwalificaties

Amnesty roept FIFA en KNVB op tot 'dringende en concrete actie' in Qatar

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© AFPAmnesty roept FIFA en KNVB op tot 'dringende en concrete actie' in Qatar
RTL

Amnesty International roept de FIFA op om 'dringende en concrete actie' te ondernemen in Qatar om zo de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren. De mensenrechtenorganisatie vraagt de KNVB deze oproep te steunen. "Dit is het moment voor de voetbalwereld om van zich te laten horen."

Dat zegt directeur Dagmar Oudshoorn van Amnesty Nederland in de aanloop naar het WK-kwalificatietoernooi. Deze week beginnen de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2022. FIFA-baas Gianni Infantino ontvangt vandaag van de mensenrechtenorganisatie een brief waarin hij gevraagd wordt om actie.

Boycot?

Het woord boycot hangt al maanden als een donkere wolk boven het WK, omdat de mensenrechten in Qatar nou niet bepaald serieus worden genomen. Ook Nederland staat voor het dilemma: moet Oranje aan een eindronde in zo'n land willen deelnemen of kan het WK de situatie juist verbeteren?

Schending mensenrechten

Arbeidsmigranten, vooral uit Zuidoost-Azië, werken sinds 2010 in slechte omstandigheden aan acht futuristische stadions. Soms bij temperaturen van 45 graden, meestal ruim tien uur per dag. Tot voor kort mochten ze het land niet eens verlaten.

Volgens The Guardian zijn er ruim 6500 buitenlandse arbeiders overleden. Veelal zonder ziekteverschijnselen, mogelijk door uitputting. Qatar meldt 37 'directe' doden bij de bouw van stadions en spreekt verder over 'natuurlijke sterfgevallen' als ziekte, ongelukken of zelfmoord.

Verschillende politieke partijen, zoals de ChristenUnie en D66, willen dat het Nederland het WK voetbal in Qatar boycot. Amnesty International is juist tégen een boycot, omdat het land nu onder een vergrootglas ligt.

Niet mogelijk zonder arbeidsmigranten

"Het WK zou niet mogelijk zijn zonder de arbeidsmigranten, die 95 procent van de beroepsbevolking in Qatar vormen", vertelt Oudshoorn. "Ze werken aan de bouw van stadions en andere WK-faciliteiten, de aanleg van wegen en de metro, in de horeca en de beveiliging."

Het woord boycot hangt als een donkere wolk boven Oranjes WK-route naar Qatar
Lees ook

Het woord boycot hangt als een donkere wolk boven Oranjes WK-route naar Qatar

"Dit toernooi leunt op het harde werk van mannen en vrouwen die duizenden kilometers hebben gereisd om hun families te onderhouden", vervolgt de Amnesty-directeur. "Maar nog te vaak wordt het verblijf voor deze arbeiders in Qatar gekenmerkt door misbruik en uitbuiting."

'Mensonterende situatie'

Amnesty roept de KNVB daarom op haar invloed te gebruiken bij de FIFA en bij Qatar om aandacht te schenken aan de 'mensonterende werk- en woonsituatie van arbeidsmigranten.' De mensenrechtenorganisatie hoopt dat de nationale voetbalbond er bij Qatar op aan gaat dringen het huidige arbeidssysteem compleet te hervormen.

Amnesty weet dat Qatar een aantal belangrijke hervormingen in de arbeidswetgeving heeft doorgevoerd. Maar die zouden nog onvoldoende worden toegepast en nageleefd, waardoor duizenden arbeiders slachtoffer blijven van uitbuiting.

Meer uren dan toegestaan

Zo werken arbeidsmigranten volgens Amnesty nog steeds veel meer uren dan is toegestaan, worden salarissen te laat of helemaal niet uitbetaald en hebben arbeidsmigranten moeilijk toegang tot de rechtbank.

Lees meer over
KNVBFIFAAmnesty InternationalAmnesty NederlandWK voetbalSportWK-kwalificatieNederlands elftalQatar