Tech

Consumentenbond haalt nog eens 2700 nepwebshops offline

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPConsumentenbond haalt nog eens 2700 nepwebshops offline
RTL

De Consumentenbond heeft eind vorig jaar nog eens ruim 2700 nepwebshops offline laten halen door aan te kloppen bij hostingproviders. Daarmee komt de teller voor heel 2018 op meer dan 4500, meldt de organisatie in haar gids.

De bond noemt de nepwinkels een plaag voor Nederlandse consumenten. Malafide winkeliers zijn vooral actief vanuit China. Door onder andere taalfouten of vreemde webadressen en via tips van oplettende gebruikers vielen de fraudeurs door de mand.

Vrijgekomen domeinen

De nepwinkels maken vaak gebruik van vrijgekomen domeinnamen. Een groot deel van hen was geregistreerd bij de Nederlandse provider Registrar.eu, dat in Nederland onder andere bekend is van het merk Openprovider.

Enorme toename in nepwebshops, zo voorkom je oplichting
Lees ook

Enorme toename in nepwebshops, zo voorkom je oplichting

Op het moment dat hostingproviders een melding van de consumentenbond krijgen, proberen ze contact op te nemen met de klant. Reageert de klant niet dan wordt de website offline gehaald. Dat gebeurde dus zo'n 4500 keer.

Overigens slaagde de bond er niet in om alle neppe winkels te laten sluiten: van de 3100 gevonden nepwinkels bleven er vierhonderd buiten het bereik van de Nederlandse consumentenorganisatie.

Strijd opvoeren

De Consumentenbond gaat het gevecht tegen nepwinkels dit jaar verder opvoeren. Ook Openprovider belooft alle binnenkomende aanvragen te scannen op verdachte kenmerken. Op die manier willen ze helpen in de strijd tegen de malafide webshops.

Daarnaast helpt de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), de organisatie achter het .nl-domein, een handje mee. Zo willen de organisatie de bezwaarprocedure voor verdachte sites terugbrengen van 35 naar vijf dagen. Op die manier kunnen de sites veel sneller uit de lucht worden gehaald.

Lees meer over
ConsumentenbondWebwinkelFraudeWinkelenOplichtingInternetfraude