Tech

Huawei nodigt overheden uit voor kijkje achter de schermen

Door Harm Teunis··Aangepast:
© GettyHuawei nodigt overheden uit voor kijkje achter de schermen
RTL

Overheidsmedewerkers uit het buitenland mogen bij de Chinese techreus Huawei kijken hoe het bedrijf zijn producten bouwt. Liang Hua, de bestuursvoorzitter van Huawei, zegt dat de deuren open staan als erom gevraagd wordt.

Met de uitnodiging wil Liang de angst wegnemen dat het bedrijf achterdeurtjes in zijn netwerkapparatuur heeft ingebouwd waarmee het kan spioneren bij buitenlandse overheden en bedrijven.

Niets te verbergen

Het bedrijf heeft niets te verbergen, lijkt de bestuursvoorzitter te willen zeggen. Huawei houdt zich volgens aan alle wetten en regelgeving in de landen waar het actief is, zegt Liang vandaag op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, meldt Reuters.

Voor het bestaan van die achterdeurtjes is nog nooit bewijs geleverd. Iets wat ook oprichter en ceo Ren Zhengfei onlangs nog benadrukte. Hij zei dat het bedrijf zich nooit voor het karretje van de Chinese overheid zal laten spannen.

Bang

Toch bestaat de angst bij veel landen en bedrijven dat de Chinese overheid Huawei kan dwingen tot het inzetten van die achterdeurtjes. Bijvoorbeeld om kennis van buitenlandse bedrijven of overheden te stelen of sabotage-aanvallen uit te voeren.

De Verenigde Staten is in het bijzonder erg wantrouwend richting Chinese fabrikanten van smartphones, microchips en netwerkapparatuur. Niet alleen Huawei heeft daar last van, maar ook ZTE.

Er is zelfs een wet in de maak die Amerikaanse bedrijven verbiedt om computerchips te leveren aan ZTE, Huawei en andere chinese telecomfabrikanten.

'VS gaat formeel vragen om uitlevering Huawei-cfo'
Lees ook

'VS gaat formeel vragen om uitlevering Huawei-cfo'

Waarschuwing van de VS

Daarnaast heeft de VS ook andere landen en bedrijven in het buitenland gewaarschuwd voor het gebruik van Huawei-technologie bij het aanleggen van 5G-netwerken. Volgens de VS zijn er cyberveiligheidsrisico’s als er zaken gedaan wordt met Huawei.

Die boodschap lijkt te werken, want Australië en Nieuw-Zeeland sloten Huawei en ZTE al uit als partijen die daar een 5G-netwerk mogen aanleggen. Daarnaast zijn er telecombedrijven in meerdere landen die Huawei-apparatuur zelfs uit de bestaande netwerken verwijderen.

Afhankelijkheid

Maar ook dichterbij huis is men argwanend. De Britse minister van Defensie is bezorgd om de rol van Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. Daarnaast gaan Belgische autoriteiten Huawei onderzoeken en is ook de Europese Commissie wat onrustig aan het worden.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemde eind vorig jaar nog in met een motie om de risico’s van buitenlandse technologieën voor telecomnetwerken in kaart te brengen. Minister Blok zei daarbij al dat Nederland misschien wel te afhankelijk wordt van China voor de bouw van een 5G-netwerk.

Aanstaande vrijdag gaat de ceo van Huawei Nederland langs bij staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Waar er dan precies over wordt gesproken wil een woordvoerder van het ministerie niet zeggen.  

Lees meer over
HuaweiTechnologieSpionageBedrijfsspionage5GChinaVerenigde Staten