Clara Wichmann: Facebook discrimineert bij reclame voor vacatures

Facebook discrimineert volgens Bureau Clara Wichmann, dat opkomt voor de rechten voor vrouwen, bij advertenties voor vacatures. Zo zou een advertentie voor een baan als receptionist bij bijna 7700 vrouwen in de tijdlijn verschijnen, maar bij slechts 200 mannen.
Bureau Clara Wichmann dient daarom een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens. Daarnaast stapt het bureau naar de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.
Advertenties
Om het beleid van Facebook te testen, lieten Bureau Clara Wichmann en de internationale organisatie Global Witness in 2022 en 2023 advertenties voor vacatures plaatsen. Beroepen als elektricien, kapper, basisschoolleerkracht, monteur en receptionist werden daarbij als voorbeeld gebruikt.
Volgens Clara Wichmann waren de advertenties genderneutraal en moest Facebook ze laten zien aan gebruikers van 18 jaar of ouder in Nederland. Andere criteria waren er niet. Dergelijke instructies kunnen adverteerders op Facebook naar voorkeur instellen.
Uit de resultaten bleek dat de advertentie voor een baan als receptionist bij bijna 7700 vrouwen op de tijdlijn verscheen, ten opzichte van slechts iets meer dan 200 mannen. Ook de vacature voor leerkracht en kapper kwam aanzienlijk vaker voor op de tijdlijn van vrouwen.
Vacatures voor een elektricien, schilder of chef-kok werden juist vaker aan mannen getoond. Een vacature voor een monteur werd bijvoorbeeld aan ruim 6900 mannen getoond, ten opzichte van nog geen 300 vrouwen.
Vrouwen- en mannenberoepen
De verspreiding van de vacatures door Facebook wordt door Clara Wichmann genderselectief genoemd. Zo krijgen mannen die op zoek zijn naar een baan als leerkracht niet te zien dat een school op zoek is naar nieuw personeel. En vrouwen die graag chef-kok of monteur willen worden, weten ook niet dat er een baan beschikbaar is.
De uitkomsten van de vacaturetest op Facebook zijn volgens Rajae Azaroual, juridisch adviseur van Bureau Clara Wichmann, zorgwekkend. Volgens Azaroual houden de algoritmes van Facebook op deze manier ongelijkheid op de arbeidsmarkt tussen mannen en vrouwen in stand.
Beperkingen opgelegd
Facebook laat in een reactie weten dat adverteerders worden beperkt in het opzetten van gerichte campagnes voor werkgelegenheid, huisvesting en leningen. Zo is het volgens de techgigant niet toegestaan om advertenties op specifieke gebruikers te richten op basis van hun geslacht.
Of de advertenties uit het onderzoek van Bureau Clara Wichmann wel op basis van geslacht werden verspreid en waardoor dat mogelijk is gebeurd, weet het bedrijf nog niet.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.