Uitjes voor kinderen!

Inspiratie voor leuke uitjes met kinderen in de natuur

Door Laura Vrooland··Aangepast:
Inspiratie voor leuke uitjes met kinderen in de natuur
RTL

Wil je niet dat de kinderen tijdens vakanties of in de weekenden alleen maar op de bank televisie liggen te kijken of aan het gamen zijn? Tijd om er op uit te gaan in de natuur! Simon heeft een aantal tips voor originele uitjes die je met het gezin in de natuur kunt doen. Het is erg belangrijk dat kinderen de natuur in gaan, omdat het een positieve invloed op hen heeft. Het is therapeutisch en ontspannend en daarbij worden ze gestimuleerd om creatiever te zijn, ze zijn meer in beweging én komen tot rust.

Tip 1: Op zoek naar kriebelbeestjes

Ga met kinderen op zoek naar kriebelbeestjes in het bos. Je kunt je vondsten dan in een loeppotje doen zodat de kinderen de beesten kunnen bestuderen. Voor eventjes natuurlijk, en laat de beestjes daarna weer lekker vrij! 

Met behulp van een zoekkaart kun je ontdekken wat je gevonden hebt. 

Deze beestjes kunnen er in het begin misschien een beetje eng uitzien, maar ze zijn van groot belang. Ze helpen namelijk met het opruimen in de natuur. Een pissebed ruimt bijvoorbeeld alle afvalresten die in de natuur komen op, zoals dode blaadjes. Hier maken ze vervolgens weer compost van.

Let op: Laat na je mini-onderzoek de beestjes wel weer vrij in de natuur!

Tip 2: Maak een wormenhotel

Wormen kunnen gezien worden als helden van de moestuin én van het bos. Zij eten, net als de kriebelbeestjes, namelijk al het afval op. De ontlasting van de wormen transformeert zo in compost wat weer als voeding dient voor alle planten.

Het is leuk om met behulp van een glazen pot een wormenhotel te maken. Doe hiervoor eerst een laagje aarde in de pot met daarop een laag blaadjes (het voedsel). Leg daarna de wormen erop.

Pak vervolgens een donkere plastic zak (of een lichte, maar zorg dan dat je het in een donkere kamer neerzet). Zet de pot op een goede plek neer en kijk na een week hoe de wormen het gedaan hebben. 

Wil je een groter wormenhotel maken voor in de tuin of op je balkon? Bekijk hier hoe je dat doet! 

Tip 3: Knutsel Rudolf het rendier!

Ook is het leuk om tijdens de kerstperiode het rendier Rudolf te knutselen. Verzamel uit het bos een dennenappel voor het lichaam en een aantal blaadjes voor het gewei en de oortjes. Koop of knutsel hierbij een rode neus en wat opplakoogjes en gebruik lijm en touw om je knutselwerk in elkaar te zetten!

Tip 4: Zet vogelbollen in je tuin neer

Om meer vogels naar je tuin te trekken en ze een handje te helpen met het vinden van voedsel in de winter kun je vogelbollen maken. Meng hiervoor plantaardig frituurvet en een zadenmix en zet dit mengsel in een papieren cupcakevorm. Erg leuk om in de tuin neer te zetten!

Tip 5: Creëer een parfum met geuren uit de natuur

Verzamel materiaal uit de natuur dat lekker ruikt, zoals dennenappels en naalden en maak hier in een bekertje een mix van samen met wat water. Het kan uiteindelijk wel op een soort heksensoep lijken, maar dit is helemaal niet erg!

Tip 6: Maak een takkenril

Het is natuurlijk ook leuk om iets terug te doen voor de natuur. Maak bijvoorbeeld een takkenril in je tuin voor dieren die daar hun winterslaap in kunnen houden. Verzamel al het snoeiafval uit de tuin en zoek hierbij wat takken. Ook werken oude dakpannen en stro goed als materiaal voor de takkenril. Leg dit allemaal bij elkaar en maak er een lekker rommelhoekje van zodat de dieren zich goed kunnen verstoppen.

Tip 7: Maak een ketting van de natuur

In het najaar vind je natuurlijk allerlei bladeren in de mooiste kleuren. Deze kun je erg goed gebruiken voor het maken van een mooie natuurlijke ketting. Je hebt hier verder alleen een touwtje voor nodig. Maak een gat in het blaadje, stop het touw erdoorheen en maak zo een originele ketting zoals jij wilt!  

De natuur is een geweldige plek om samen met je kinderen lekker op onderzoek uit te gaan. Ook kun je iets terugdoen voor de natuur, waardoor niet alleen jij maar ook de natuur erg blij wordt! Dus de ultieme tip: ga lekker naar buiten en geniet!

Fotocredits

Headerfoto: Westend61 - Getty Images

Dit is een artikel van
Lees meer over
Eigen Huis & Tuin Lekker LevenNatuurgebiedKindGezinGezond leven