Op vakantie in Nederland met Flip de caravan: 'We vonden 'm spuuglelijk'
'Flip' de caravan kwam per toeval op hun pad. Het leek Maaike en Marcel namelijk toch wel ideaal: reizen met de kids en een caravan. Maar één ding wisten ze tijdens de koop zeker: de caravan moet flink op de schop en is behoorlijk toe aan een nieuw jasje. "En dat was iets meer werk dan we dachten."
Vijf weken lang namen Maaike en Marcel de tijd om de caravan een complete make-over te geven. Wat ze allemaal hebben aangepakt? 'Wat niet?', is misschien een betere vraag. "Van het bed tot de vloer: alles is gestript. We hebben alles ontvet, geschuurd, gelakt, gegrond, nog een keer gegrond en lakken en nog een keer lakken." We spraken Maaike over de transformatie en over hun vakanties met de caravan genaamd Flip (@ditisflipdecaravan).
Vaak gaat er een hele zoektocht aan vooraf: het kopen van een caravan. Maar bij jullie kwam 'Flip' per toeval. Hoe is dit precies gegaan?
"We waren inderdaad niet op zoek, want we kunnen in principe altijd op pad met de camper van mijn ouders. Maar we merkten dat een camper niet heel praktisch is als je op de plek van bestemming nog ergens heen wilt. Later kwam de caravan van kennissen van mijn ouders te koop te staan. Toen kwam het gesprek op gang. De grap is dat mijn ouders vroeger een caravan hadden en het aan ons wilden verkopen. Maar wij zeiden: 'We gaan toch niet op een camping staan, doe weg dat ding.' Totdat we kinderen kregen en erachter kwamen dat het toch wel ideaal is."
Nieuwsgierig naar de binnenkant? Maaike geeft in de onderstaande video een toer!
Uiteindelijk kochten jullie een...
"Burstner Flipper 2006, met een vrij modern uiterlijk. Maar de binnenkant was echt niet onze smaak. We vonden 'm eerlijk gezegd spuuglelijk. Daar tegenover stond de fijne indeling, die was perfect. We hebben een Frans bed, waardoor je niet over elkaar heen hoeft te klimmen en aan de andere kant van de caravan kan je het bedgedeelte opklappen tot zithoek. Én het bedje van onze kleinste past er ook nog eens naast."
Het resultaat van de make-over mag er zeker wezen, het verschil is enorm. Hoe zou je de stijl omschrijven in de caravan?
"Vooral rustig, want er gebeurt al genoeg op zo'n camping met een druk gezin. Dus ik vind het altijd heel fijn als ik een rustige basis heb om in 'thuis' te komen. Daarom is het vooral heel licht, heel anders dan voorheen: met het donkere hout en donkere kleuren. Nu is het een heel fris geheel, inclusief zomerse kleuren. Al ben ik niet volledig losgegaan, want mijn man is niet zo fan van roze, paars en geel. De voortent is daarom wat rustiger."
"We zijn ook altijd bezig, telkens weer een nieuw project. Marcel wordt soms echt gek van mij."
De caravan heeft de bijnaam 'Flip' gekregen, waarom die naam?
"Eerlijk gezegd kom ik uit een familie waarin we álles een bijnaam geven, het is een beetje een familietik. Dus ook deze caravan moest er eentje hebben. Het werd uiteindelijk heel simpel: 'Flip', de afkorting van Flipper. De camper van m’n ouders heeft ook een naam, die noemen we Harry, heel random door mijn ouders bedacht. De kinderen noemen onze caravan ook echt Flip. "We gaan op vakantie met Flip", is het dan. En niet met de caravan."
Wat is het leukste in of aan Flip de caravan?
"Dat Flip uiteindelijk zo mooi is geworden: lekker fris, gezellig, past als een jas! Ik ben er ook echt trots op, we hadden nog nooit eerder zoveel geklust. Ik zou het ook nooit meer doen eerlijk gezegd, maar toen was het wel heel leuk en het resultaat mag er wezen. We zijn ook altijd bezig, altijd weer een nieuw project. Marcel wordt soms echt gek van mij."
Waar heeft de caravan allemaal gestaan?
"Voornamelijk in Nederland: Friesland, Rockanje, Bakkerveen en nu Reutum. Met de kinderen vinden we het namelijk nog niet nodig om naar het buitenland te gaan, ze zijn nog te jong. Het is gauw al een eind rijden en daar hebben we nog geen trek in op deze leeftijd."
Stel, je mag iets verbouwen in of aan de camper: Wat mis je dan nog?
"Ik zou het aanrechtblad graag willen vervangen voor een houten variant, maar dan moet je het hele keukenblok eruit slopen. Als ik dat tegen Marcel zeg, wordt hij gek denk ik. Qua constructie is dat namelijk een ramp, dus voor nu staat het prima. Je moet ergens een grens trekken."
Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
"Het lijkt ons heel leuk om richting het buitenland te gaan met kids, maar we zijn niet echte 'vooruitplanners'. We zien altijd wel hoe de wind waait en waar we zin in hebben. Als ik nu een vakantieland mag kiezen, is het Italië. Maar dan moet je er minimaal drie weken zijn, anders is het zonde van de rit erheen en terug. Denemarken is ook nog een droom van ons, maar dat is misschien toch handiger met een camper."